Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

30.11.2013 u 13:31 | Biljke

Jeste li znali: Čičak kao ljekovita biljka

Advertisement

Čičak

Popularni naziv: veliki čičak, aspuh, ovčiji čičak, repušina

Opis

Dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korijenom, tamno-smeđim spolja i blijedo-žućkastim iznutra. Stablo je razgranato, visine 25-65 cm. Listovi su naizmjenično raspoređeni, donji su većeg prečnika, sa dugačkim peteljkama, zaokrugljeni u ba zalnom dijelu ili srcastog oblika, a gornji su mali i ovalni. Cvjetovi hermafroditi (koji posjeduju muške i ženske reproduktivne organe unutar istog cvijeta) su cjevasti, pravilnog oblika, purpurni, i formiraju glavice dužine 3-4 cm, štitastog oblika. Brakteje lisnatog dijela cvjetne glave su zelene, skoro glatke i povijene na vrhu u obliku udice, premašujući dužinu cvjetnih latica. Plodovi su ahenije dugačke oko 6 mm.

Stanište

Raste na neobrađenom zemljištu, pored puteva, ograda, zidova, ruševina, itd.

Upotrebljivi dijelovi

Korijen, rjeđe listovi i plodovi.

Sakupljanje

Korijenje se sakuplja u martu, aprilu i septembru ili oktobru. Suši se u zagrijanim prostorijama ili na suncu. Listovi koji se upotrebljavaju u svježem stanju, mogu se sakupljati tokom cijelog ljeta, a one koje treba osušiti, sakupljaće se od juna do augusta, u vrijeme cvjetanja. Suše se u hladovini.

Plodovi se sakupljaju tek kada su dovoljno sazreli, i suše se na suvom i dobro provjetrenom mjestu.

Farmakološko djelovanje: Depurativ (za pročišćavanje), antiseptik (protiv klica), antireumatik (protiv reume), kao lek protiv kostobolje, holagog (sredstvo koje pomaže stvaranje žuči), i holeretik (sredstvo koje pomaže lučenje žuči), antiaterosklerotik (protiv zakrečavanja arterija masnim naslagama), antidijabetik (protiv dijabetesa), antisifilistik (protiv sifilisa).

Terapeutske indikacije: Ekcem, psorijaza, impetigo (kožno oboljenje praćeno mjehurićima sa bistrom tečnošću), akne, čiravost, upala krajnika, upala desni, alveodentalna pioreja (isticanje gnoja iz zubnih šupljina), reumatizam, kostobolja, bilijarna diskinezija (otežano i nepravilno pražnjenje žučne kese), ateroskleroza, dijabetes, rubeola, sifilis.

Način upotrebe

Dekokt od korijena – 20 g na 1 litar vode, kuha se 4 minuta i ostavi se da odstoji 10 minuta. Ovaj dekokt može biti za internu upotrebu i tada se piju 2-3 šalice dnevno, ili za spoljašnju upotrebu kao rastvor za ispiranje.

U slučaju rubeole (osipa) priprema se dekokt na već opisan način, s tim što se koristi pola doze. Dobivenom dekoktu se dodaju 2 kašičice meda. Uzima se po 1 kašičica na svakih 5 minuta, 2-3 sata, što će izazvati rasprostranjenost osipa i kao posljedicu toga kraće trajanje bolesti, pospješujući ozdravljenje. Neophodno je da bolesnik ostane da leži do potpunog ozdravljenja.

Svježi listovi se koriste u slučaju reumatizma, u vidu obloga, kojima se prekrivaju oboljela mjesta. Listovi, na ovaj način korišteni, imaju blagotvorno dejstvo i kod solarne terapije (sunčanje).

Izvor: ZdravaPriroda.com / biljke-kao-lijek.blogspot