Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

26.11.2013 u 18:01 | Biljke

Vodopija (konjogriz) kao lijek

Advertisement

Vodopija

Vodopija je vrlo rasprostranjena biljka, raste kao korov oko naših kuća i naselja. Najčešće ćemo je naći uz živicu, poljske i seoske puteve, po poljskim međama, napuštenim njivama. Drugi nazivi za vododopiju (Cicborium intybus) su: andivija, cigura, cikorija, divlji radić, golica, konjogriz, konjska trava. Na selu vodopiju zovu i “grdoba” jer je sva zgrčena i kržljava.

Razgranata stabljika koja ima vretenasti dugi korijen. Zna biti visoka i do 1 m. Cvate od lipnja do rujna. Cvijetovi su lijepi modri i skupljeni u lijepe glavice koje su otvorene samo prijepodne za lijepog vremena inače zatvorene poslije pa se teže uoči. Cijela biljka obiluje mliječnim sokom. Svi dijelovi vodopije su upotrebljivi i listovi i korijen….

Divlja je vodopija korisna osobito za *dijabetičare* (kod skidanja visokog šečera). Od nje se može kuhati čaj, sok koji se može piti sam ili pomiješan sa sokom od potočarke, na primjer.

I korijen vodopije ima svoju vrijednost. Nekad su ga pržili pa je samljeven zamjenjivao kavu. Mnogi su nekada miješali omjer korijena vodopije i kave za bijelu kavu. To je naročito dobro za djecu i osobe koje boluju od jetre. U trgovinama se često prodaje kava pomiješana s vodopijom, ali time korijen vodopije samo gubi.

Savjetuje se kuhati vodopiju bez ikakvih dodataka jer je tako krepkija i svi je lakše podnose nego pravu kavu.

Berba vodopije

Uzima se se list, cvijet i korijen. Korijen u proljeće i jesen, a čitava biljka cijelo ljeto za vrijeme cvatnje. Cvijeta samo dopodne i ima krasne plave cvijetove i beremo cvijetove dopodne, ujutro..Suši se na toplom tavanu ili sjenovitom mjestu. Korijen razrezati po dužini i objesiti u sjenovitoj prostoriji na propuhu. Cijela biljka obiluje gorkim mliječnim sokom. Listove i cvjetove sušimo naglo, u hladu. Korijene razrežemo po dužini te objesimo u sjenovitoj prostoriji i to na propuhu.

Čaj

1 veliku mješavinu svih dijelova vodopije prelijemo sa 1/2l hladne vode, stavimo kuhati 3 minute, zatim procijedimo. Čaj se pije topao i na gutljaje dnevno po 1 litru kao lijek za navedene bolesti.
Čaj od vodopije prirodni je lijek za bolesti jetre, žuticu, bolesnu slezenu, bubrege. Protiv grčeva u žučnom mjehuru pijemo dva puta dnevno čaj od vodopije, koji bi trebao vrijeti i do 5 minuta. Zbog povoljna djelovanja na spomenute organe čaj dobro djeluje i na duh, liječi hipohondriju, tj. potištenost zbog umišljene bolesti. Budimo li se češće noću, popijmo prije spavanja šalicu toga čaja.
Vodopija pomiješana s peršinom u jednakome omjeru pospješuje izlučivanje mokraće, pročišćava krv, a na taj način i cijeli organizam. Istodobno ga obnavlja.

Kupelj

Skuha se cca 200gr miješanih dijelova vodopije (može suha ili sviježa) i načini ovako kupelj kojom liječimo bolest u donjem dijelu trbuha, u vodi ostajemo 20min i ne brišući se legnemo u krevet te se pokrijemo da se dobro iznojimo, u krevetu bi trebali ostati oko 2h.

Vino

1 veliku žlicu mješavine svih dijelova vodopije preliti sa 1/2 l bijelog vina i kuhati 10 minuta. Vino popiti tijekom dana a kažu da je još je djelotvornije od čaja

Sok

Iscijedi se sok iz svih sviježih dijelova vodopije i koristi kao lijek kod navedenih bolesti: 1 žlica soka umiješa se u 1 čašu vode ili čaja od kadulje ..vidi ljekovita svojstva od kadulje u receptu; i pije se 2-3 šalice dnevno. Svježi sok od listova, cvjetova i korijenja pospješuje stvaranje i izlučivanje žuči, pročišćava krv i obnavlja je, izbacuje suvišnu žuč. Možemo ga kuhati i s vinom i octom.
Sok, skuhan sa šećerom u gust sirup, blago je purgativno sredstvo koje mogu uzimati djeca. Sirov sok pospješuje rast kose i navodno sprečava ispadanje obrva. Sok od cvjetova, kao oblog, lijek je za umorne oči.
Zbog tvari koja se zove inulin (polisaharida nalik na škrob) vodopija je vrlo korisna za dijabetičare. Inulina ima i u maslačku i čičku.

Salata

Svježi mladi listovi se začine maslinovim uljem i octom .. Ovo je jako dobro protiv glista u tijelu..Ako vam ne prijaju sirovi listovi, kuhajte ih jer mnogobrojnim svojim sastojcima izvanredno pomažu rad jetre.
Korijen od vodopije bi trebala žvakati djeca protiv glista. Malo ga namočimo u med da ga radije žvaču. Salata od vodopije je cijenjena, premda mnogi bacaju zelene listove.

Ljekovita svojstva i primjena

Ljekoviti su svi dijelovi biljke. Vodopija je jedna od od najljekovitijih biljka. Liječi niz bolesti, čisti želudac, jetru slezenu, bubrege, potiče izbacivanje mokrače, izbacuje bubrežne kamence, izbacuje nagomilanu žuč, liječi žuticu i zaraznu žuticu, smiruje žučne napadaje, zaustavlja krvarenje, čisti krv i potiče njeno obnavljanje, liječi gripu, upalu porebrice, potištenost kod umišljenih bolesti, izbacuje crijevne parazite … Cvjetovi namočeni u rakiji oživljavaju udove poslije kapi. Kod unutarnjih upala biljku stavljamo na bolno mjesto. Prije toga malo je prelijemo vrelom vodom. Pokrijemo ručnikom. Kod upale porebrice, slijepog crijeva ili prehlade donjih dijelova tijela poparimo biljku vrućim vinskim octom te je tako toplu stavimo na bolesno mjesto. Oblog mijenjamo sve dok je to potrebno.

Izvor: ZdravaPriroda.com / prirodni-lijek.blogspot.com