Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

13.10.2013 u 21:00 | Recepti

Priprema ulja od kantariona

Advertisement

Ulje kantarion

Prije svega se preporučuje ulje od kantariona protiv opekotina, svježih rana koje krvare, povreda mišića, izliva krvi, nagnječenja tkiva i za liječenje bubuljica, čireva otoka. Ulje od kantariona veoma je dobro kao sredstvo za njegu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suhe ljuskave kože i dr.

Ulje od kantariona toliko je poznato i omiljeno da se zbog velike potrebe nude i lošiji proizvodi. Ti „specijaliteti“ najvećim su dijelom falsifikovani, obojeni bojom alkanin i zbog toga bezvrijedni. Najsigurnije će proći onaj koji taj prirodni lijek pripremi sam. Priprema je sasvim jednostavna, a ulje od kantariona treba biti na raspolaganju u svakom domaćinstvu, tim više što njegova ljekovitost traje i do 2 godine.

Biljka kantariona se sakupi i svježa donese kući. Da biste bili uvjereni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema ljekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni a i cvjetove treba među prstima satrti pa će se obojiti krvavo-crvenom bojom. Posle skupljanja treba oprezno skinute listove i cvjetove staviti u jednu prostranu bocu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu najfinijeg maslinovog ulja.

Posle toga se boca dobro začepi i stavi na sunce da stoji 6 do 7 nedjelja. Sadržaj boce se češće promućka. Ako je ljeto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mjesto u blizini štednjaka. Posle tog vremena ulje će poprimiti svjetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscijedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovog stajanja pokaze na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cjevčicom. Time je, na tako jednostavan način, uvijek u kući na raspolaganju jedan od najboljih prirodnih lijekova.

Treba još spomenuti da je ovo ulje, uzimano kašikom, bezbolni lijek protiv crijevnih glista. S obzirom da ovo ulje lagano zatvara, moraju osobe koje naginju zatvoru uskoro nakon uzimanja uzeti sredstvo za poboljšanje stolice.
Osim već nabrojenih mogućnosti primjene ulja od kantariona kao sredstva za rane i njegu kože, ono je i odlično sredstvo za masažu kod krstobolje, bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima.

Izvor: ZdravaPriroda.com / bastabalkana.com