Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

4 namirnice zbog kojih izgledamo deblje nego što jesmo

Advertisement

Izgledamo deblje nego sto jesmo

Donosimo vam 4 glavna izazivača nadutosti koja vas dele od ulaska u omiljeni par jeansa…

Iako je variranje u kilaži kod žena normalno, ponekad za naduven stomak zbog kog izgledate deblje nego što to stvarno i jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice.

Voće

Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti izazivač nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Radije birajte bobičasto voće, grejpfrut i citruse jer oni, za razliku od jabuka, breskvi i krušaka sadrže znatno manje količine pomenutih sastojaka.

Zamena za šećer

Sorbitol, ksilitol i manit su veštački zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i žvakaćim gumama. Ukoliko osetite nadutost nakon konzumiranja dijetalne hrane i pića, izbjegavajte takve proizvode. Naš je savet da koristite prirodne zaslađivače kao što je stevia i agava sirup.

Mleko

Svi znamo kako mleko u prevelikim količinama nije zdravo za naše zdravlje. No ako vam ono izazove probleme s probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Skrob

Ako vam namirnice bogate skrobom uzrokuju nadimanje ne morate da ih isključite iz svoje ishrane već odaberite one koje to ne čine. Pšenica, ječam i raž sadrže velike količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjuru radije pojavi krompir, pirinač, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktana.

Izvor: ZdravaPriroda.com /