Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

26.02.2015 u 6:15 | Voće i povrće, Zdravlje

8 razloga zbog kojih više nećete bacati koru naranče

Advertisement

Bogata nutrijentima kora od naranče ima blagotvoran učinak na zdravlje, a donosimo vam čak 9 razloga zbog kojih ćete razmisliti hoćete li koru naranče opet baciti u smeće.

Kora od narandže

Snižava kolesterol

Mnogi sastojci koji se bore protiv lošeg kolesterola nalaze se upravo u narančinoj kori. Jedan od njih sinofrin smanjuje proizvodnju kolesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i razinu lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

Umiruje žgaravicu

Narančina kora odličan je prirodan lijek u smirivanju žgaravice. Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narančinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Narančinu koru trebali bismo ‘grickati’ u periodu od 20 dana nakon čega bismo trebali osjetiti olakšanje.

Pomaže probavi

Narančina kora ima puno vlakana, ali i nekih sastojaka poput d-limonene koji pomaže u liječenju probavnih smetnji.

Jača imunitet

Narančina kora prepuna je vitamina C koji podiže imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, gripe, bronhitisa.

Snižava krvni tlak

Narančina kora sadrži sastojke koji snižavaju krvni tlak. Naime, istraživanja su pokazala da narančin flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni tlak.

Djeluje kao antiseptik

U kori se nalaze sastojci koji djeluju kao unutarnji antiseptik. Osim zdravstvenih blagodati narančinu koru možete koristiti na još nekoliko maštovitih načina. “Narančinu kožu konzumirajte samo ako je naranča iz domaćeg uzgoja“

Osvježava prostora

Predivan miris kore naranče možete iskoristiti i kako bi aromatizirali prostor. Oguljenu koru treba staviti u posudu s vodom zagrijavati na laganoj temperaturi, a ukoliko želite još dodatno pojačati miris možete dodati i malo cimeta. Jednostavnija verzija je da narančinu koru stavite na radijator na desetak minuta. To će biti dovoljno da zamirišite cijelu prostoriju.

Tjera komarce i mrave

Narančina kora sadrži kiselinu koja tjera mrave i komarce. Kako biste se na prirodan način sačuvali uboda komaraca najbolje je narančinom korom preći preko tijela. Ukoliko pak u kući imate mrave, osušenu narančinu koru sameljite i postavite ne strateška mjesta u stanu i trebala bi potjerati dosadne nametnike.

Napomena

Narančinu kožu konzumirajte samo ako je naranča iz domaćeg uzgoja (provjerenog porijekla), no ni sa korom nemojte pretjerivati. Ona naime, sadrži neke vrste ulja koja mogu smanjiti djelovanje vitamina A

Izvor: ZdravaPriroda.com / bhzoom.net