Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

28.05.2014 u 14:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Bijelo povrće: važan, ali zapostavljen izvor nutrijenata

Advertisement

Bijelo povrće za zdravljeKonzumiranje bijelog povrća može biti jednako važno kao i konzumiranje zelenog povrća, pokazala je nova studija.

Znanstvenici kažu da su krumpir i ostalo bijelo povrće često zapostavljeni u nitricionističkom smislu – iako su jednako zdravi kao i povrće drugih boja.

Bijelo povrće, uključujući cvjetaču, luk, gljive i repu, našem organizmu osigurava važne količine neophodnih nutrijenata i vlakana, tvrde znanstvenici.

Njihov tim, sa Purdue Sveučilišta u Indiani, SAD, smatra da je bijelo povrće “zaboravljen izvor nutrijenata”, a u biti ono predstavlja “snažan izvor hranjivih tvari specifičnih za njih”.

Profesorica Connie Weaver ističe da je važno znati da boja ne predviđa u potpunosti nutritivne vrijednosti povrća.

Uvijek se preporučuje da na dnevnom meniju bude tamno zeleno i narančasto voće i povrće, ali ovakve preporuke ne postoje za bijelo povrće iako je bogato vlaknima, magnezijem i kalijem – objasnila je profesorica Weaver.

Dodaje kako općenito ne jedemo dovoljno povrća i ne promoviramo dovoljno bijelo povrće koje je vrlo rašireno i vrlo pristupačno cijenama.

Njen znanstveni tim sakupio je u studiji, objavljenoj u stručnom časopisu Advances in Nutrition, dovoljno snažne dokaze koji, nakon konzumacije bijelog povrća, jasno ukazuju na povećani unos nutrijenata kao što su vlakna kalij i magnezij.

Znanstvenici naglašavaju da je krumpir poznat kao energetska hrana bogata ugljikohidratima, ali je isto tako odličan izvor vitamina C i vlakana. Krumpir sadrži otporan škrob koji je vrlo zdrav za probavni sustav jer ima zaštitni učinak protiv karcinoma i visokog kolesterola. Također su izvrstan izvor B vitamina.

Cvjetača je također vrlo važna namirnica jer sadrži specifičan zaštitnički set mikronutrijenata koji snažno djeluju u prevenciji pojave karcinoma. Osim toga, sadrži vrlo malo masnoća i bogat je vlaknima. No, vitamini u cvjetači su topivi u vodi pa ga je najbolje jesti kuhanog na pari ili sirovog.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zdravaisretna.hr