Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

18.05.2014 u 19:00 | Biljke, Zdravlje

Biljke za žensku hormonalnu ravnotežu

Advertisement

DjetelinaPozabavit ćemo se tzv. biljkama koje sadrže fitoestrogene – spojeve koji štite tijelo od opasnih oblika estrogena koje bi naše endokrine žlijezde mogle početi lučiti u krvotok. Jedna od takvih biljaka je soja, ali i izdanci soje te mahunarke – pinto grah, grašak, crveni grah (obični) i crvena leća, azuki grah i bob. Preporuča se i tofu sir te još niz biljaka koje ćete pronaći u tekstu.

Lanene sjemenke

Sadrže lignane koji pomažu u nadzoru endometrioze i najvjerojatnije raka dojke. Dodajte ih u variva ili u brašno ako sami pripremate kruh.

Kikiriki

Sadrži spojeve slične mahunarkama. Kikiriki jedite s njegovom crvenom tankom opnom jer je bogata supstancama procijanidima koji pomažu u normaliziranju razine hormona.

Pupoljka

Biljka bogata uljem, a njeno ulje sadrži gama linolensku kiselinu i triptofan koji povoljno utječu na zdravlje žene i PMS.

Malina

Ukusan čaj od listova maline smiruju menstrualne grčeve i općenito opušta mišiće maternice pa nam je korisna i kod mioma, ali i tijekom trudnoće.

Borovnica

Sadrži antocijanide i procijanide. Pijte čaj od listova ili pojedite pola šalice plodova borovnice – ukusni su i prirodno slatki.

Đumbir

Odličan za žene, bolju cirkulaciju i rad jetre; ali i za muškarce jer povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

Crvena djetelina

Bogata fitoestrogenima i izoflavonima koji povećavaju razinu estrogena pa se preporuča u klimakteriju.

Stolisnik

Smiruje grčeve i upale pa se preporuča piti ga kao čaj ili tinkturu, a odlične su i sjedeće kupke u čaju od stolisnika i malo mente.

Sladić

Njegovi prirodni estrogenski sastojci smanjuju razinu estrogena kad su previsoki, a povećavaju je kad je razina hormona niska.

Konopljika

Normalizira razinu hormona u menopauzi no ujedno povećava proizvodnju hormona hipofize te blokira FSH. Pri tom povisuje razinu progesterona i pomaže kod policističnih jajnika i neredovitih ciklusa tj. neplodnosti. Pomaže i kod PMS-a, a koristi se još iz doba stare Grčke i Rima. Regulira rad jajnika i najbolje ju je uzimati u drugoj polovici ciklusa.

Cimicifuga

Nju spominjem, ali je ne koristim u svojoj terapiji jer ne dajem svojim pacijentima biljke u obliku tableta ili kapsula već samo u izvornom obliku. Ublažava menopauzu i umanjuje valunge.

U prehrani pomažu: jabuka, marelice, cikla, celer, trešnje, kruska, jagode, kopar i kim. One sadrže bor za kojeg je u istraživanjima ustanovljeno da povisuje razinu eatrogena.

Ljekovitih biljaka koje nam mogu pomoći kod ženskih tegoba ima još. No ovdje sam navela one koje su najdjelotvornije,s velikim sadržajem fitoestrogena i koje su, naravno, puno puta ispitane kroz mnoge stručne studije, a to nam daje dodatnu sigurnost tijekom terapije.

Izvor: ZdravaPriroda.com / femina.hr