Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

30.03.2014 u 23:00 | Biljke, Zdravlje

Bokvica kao prirodni lijek

Advertisement

BokvicaBokvica je specifičnog oporog ukusa, i aromatičnog mirisa. Veoma je ljekovita, posebno kao svježa u salati, no potrebno je znati da bokvica čuva dosta ljekovitih svojstava i u kuhanim jelima.

Koristi se za bolju probavu. Svježi sok od listova bokvice koristan je za liječenje upale na želucu i crijevu. Jedna žlica dnevno ukloniti će vaše tegobe. Za pripremu svježeg soka od bokvice potrebno je biljku prvo dobro oprati, sitno je isjeckajte i iscijedite u sokovniku.

Taj sok pomiješajte s medom, i uzimajte ga tri puta na dan po jednu žlicu. Sok od bokvice možete koristiti kao oblog (bez meda), koji će vas riješiti glavobolje.

Oblog od bokvice protiv rana je također efikasan. Jednostavno operite bokvicu i sitno nasjeckajte listove, koje kasnije stavljate na ranu. Ovaj oblog će pomoći zacijeljenu rana, i uklanjanju čireva.

Lijek od bokvice za ubod insekata

Ako vas je ubola pčela, osa ili komarac, na ranu stavite oblog od svježeg soka bokvice.

Bokvica služi i za jačanje organizma

U jedan kilogram dobrog domaćeg meda stavite 300 grama svježih listova bokvice koje ste prethodno oprali, osušili i samljeli. Prije svakog obroka uzmite žlicu ovog ljekovitog melema.

Ukoliko vas boli uho, tada u uho nakapajte nekoliko kapi soka od bokvice.

Zgnječite nekoliko listova bokvice, i stavite ih na zagnojen nokat. Već nakon dan ili dva vidjeti ćete pozitivne rezultate.

Izvor: ZdravaPriroda.com / narodnilijek.com