Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

15.03.2014 u 8:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Boza: piće mladosti

Advertisement

Boza piće mladostiBoza je vrlo zanimljiv, osvežavajući, no pomalo zaboravljen napitak. Korijene vuče još iz Otomanskog carstva, a osim u nekim dijelovima bivše Jugoslavije, boza je (bila) popularna i u Turskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj…
Ako želite u organizam unijeti veliku količinu B vitamina, boza je pravi napitak za vas. Bogata je i vitaminima A i E te željezom, a cijenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svome domu.

Sastav

5 l vode
1 kg šećera
600 g neprosijanog kukuruznog brašna
30 g kvasca

Način pripreme

Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuhajte oko 2 sata uz povremeno miješanje. Kada se ohladi dodajte kvasac i to tako da ga prethodno razmutite u malo vode i ostavite da “nadođe”. Pomiješajte i ostavite da odstoji preko noći. Sljedeći dan procijedite i dodajte šećer. Dobro izmiješajte dok se šećer ne istopi. Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj okus. Zato je obavezno treba držati u frižideru, ali i pripremati količinu koju možete potrošiti u relativno kratkom vremenu. Kao i sva plemenita pića, boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda!

Izvor: ZdravaPriroda.com / arabellamagazin.com