Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

01.11.2013 u 8:00 | Zdravlje

Čaj od maslinova lišća – pa zašto ne?!

Advertisement

Masline
“Zašto svi luduju za zelenim kineskim čajevima kad imamo domaću inačicu nadohvat ruke?”, kaže mi nedavno poznanica koja svakog ujutra, čim stigne u ured, sebi i kolegama priredi čaj od – maslinova lišća. Uživaju u njegovu voćnom mirisu, blagom okusu i lijepoj boji.

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona. Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Najaktvniji spoj uz koji se veže ljekovito djelovanje jest oleuropein. Iako mehanizam djelovanja glavnog sastojka lista masline kao antivirusnog agensa nije u potpunosti objašnjen, postoji nekoliko teza o njegovu djelovanju. Najveći broj znanstvenika se slaže kako ovaj spoj djeluje na proces sinteze specifičnih aminokiselina neophodnih za životni ciklus virusa. Taj spoj ima sposobnost da ulazi u virusom zaraženu stanicu, onemogućuje ili usporava djelovanje brojnih enzima bakterijskih stanica, odnosno štetno djelovanje bakterija.

Vrlo je duga lista bolesti za koje se dokazalo da mogu biti liječene korištenjem preparata na bazi maslinova lista. Ima otprilike 125 vrsta patoloških mikroorganizama koji ne mogu odoljeti djelovanju spojeva prisutnih u listu masline.

Pomaže kod visokog tlaka (širi krvne žile, te tako povećava protok krvi i tako pomaže regulirati otkucaje srca), uništava slobodne radikale , odnosno bogat je antioksidansima, pa je dakle dobar u čišćenju organizma, snižavanju kolesterola i mršavljenju, sprečava kardiovaskularne bolesti srca i ima vrlo snažna antigljivična i antibakterijska svojstva. Neka istraživanja pokazala su i dobre rezultate kod liječenja Ebola virusa, pa čak i virusa AIDS-a. Stručnjaci koji savjetuju korištenje čaja od maslinova lista, međutim, upozoravaju kako kod liječenja različitih bolesti može baš zbog snage djelovanja stvoriti i popratne pojave poput glavobolje, blagih alergija na koži i čak osjećaja umora ili učestalog mokrenja što zapravo jest čišćenje organizma i nije razlog za odustajanje jer reakcije prolaze brzo, a dobro djelovanje na bolest se nastavlja

Neki stručnjaci kažu da bilo kakve proizvode na bazi maslinova lišća (čaj ili tinkture) ne bi trebalo uzimati istovremeno s antibioticima jer se zna dogoditi da svojom snagom inaktiviraju njihovo djelovanje. Ne preporučuje se trudnicama, a s količininama ipak treba biti oprezan jer snižava krvni tlak. Zato je sugestija da se pije 15 dana, pa se osam dana napravi pauza i onda nastavlja istim ritmom.

Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku , a čuvati se onda mogu do godinu dana u limenim i dobro zatvorenim posudama, zaklonjeni od sunčeve svjetlosti. Daj je čaj ‘ostario’ znat će te po tome što će biti slabijeg okusa, a time se umanjuju i njegova ljekovita svojstva.

Priprema čaja u vodu koja je prokuhala (2,5 dl) ubacite oko 10 g sušenog lišća masline ( manja šaka) i ostavite da lagano vri dvije do tri minute. Zatim isključite i ostavite u poklopljenoj posudi desetak minuta. Procijedite i ako želite, kad se prohladi, dodajte med i limun. Ljubitelji ovoga čaja kažu da mu je šteta stavljati dodatke jer je lijepe arome. Nije ga dobro podgrijavati.
Za liječenje šećerne bolesti: oko 10 g lišća usitniti i staviti u pola litre hladne vode i ostaviti preko noći. Drugoga se dana prokuha oko 20 minuta. Procijediti i piti pola šalice 4-5 puta dnevno.
Za grlobolju: 15 g listića masline kuhati 15 minuta u 3 dl vode, ohladiti, procijediti te grgljati više puta dnevno.

Izvor: ZdravaPriroda.com / slobodnadalmacija.hr