Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

05.10.2016 u 6:36 | Biljke, Zdravlje

Đavolja kandža za liječenje artritisa i reume

Advertisement

Afrička plemena već tisućama godina koriste đavolju kandžu kao sredstvo protiv bolova, za liječenje kožnih tegoba, i kao pomoć pri porođajima.

Njom liječe i visoke temperature, konzumirajući njen čaj ili prah. Za njeno širenje u Europu zaslužan je njemački liječnik, Oto Hajnrik Volk, koji se uvjerio u izuzetnost đavolje kandže dok je živio u Namibiji tijekom Drugog svjetskog rata.

Djavolja kandya

Naime, on je promatrao šamana kako ovom biljkom liječi teško ranjene Hotentotski ratnike, a zatim je otkrio gdje šaman bere đavolju kandžu. Od tada se đavolja kandža proširila u Europu, i postala popularna za liječenje brojnih tegoba, ali prvenstveno artritisa i reume.
Danas se od svih europskih zemalja đavolja kandža najviše koristi upravo u Njemačkoj (Njemačka je službeno odobrila đavolju kandžu za liječenje artritisa, bolova u križima, koljenima i kukovima, i kao sastojak brojnih antireumatskih preparata).

Vražja kandža se koristi kao lijek za osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i tendinitis. Ova biljka također snižava temperaturu i ima protuupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripe, prehlada i mnogih infekcija. U nekim europskim zemljama primjenjuje se kao prirodna zamjena kortikosteroidima. U ovu svrhu koriste se injekcije tekućeg ekstrakta vražje kandže. Povoljna je i za starije osobe, jer normalizira rad srca, razinu kolesterola u krvi, i probavu.
Postoji sve više dokaza da đavolje pandža pomaže u brzom uklanjanju bolova uzrokovanim upalnim procesima u zglobovima.

Smatra se da je po djelotvornosti jednaka ibuprofen. Poznato je da antireumatski lijekovi škode sluznici želuca. Suprotno tome, ona na trbuh ima krajnje blagotvorno djelovanje.

Budući da moderna medicina nema sredstvo koje bi izliječilo osteoartritis, đavolja kandža je zlatna pomoć kod ove bolesti, jer osim što smanjuje upalu i bolove – pomaže iu izgradnji hrskavice. Njeno djelovanje je pojačano u kombinaciji sa sveprisutnim glukozaminom i kondroitin sulfatom.

Za bolove i upale đavolja kandža primjenjuje se u obliku kapsula. Dnevna doza bi trebala iznositi barem 50 mg harpagozid. Kod loše probave ili gubitka apetita uzima se čaj, ekstrakt ili tinktura vražje kandže.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com