Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

17.02.2014 u 9:00 | Zdravlje

Disanjem protiv stresa

Advertisement

Disanjem protiv stresaDisanje je najlakši i najbrži način oslobađanja od stresa. Što ste manje pod stresom, brže i jednostavnije ćete obavljati dnevne poslove i rješavati probleme.

Najvažnije je da udišete tako da se iskoristi puni kapacitet pluća (iz stomaka) i da izdišete dovoljno polako i koncentrisano da se sav vazduh izbaci iz pluća. Vježbe disanja možete da radite bilo kada i bilo gdje. Kad vas iznerviraju na poslu, umjesto pauze za kafu, napravite pauzu za disanje.

Za početak naučite da dišete pravilno, a to se radi ovako. Ustanite, ispravite leđa i…

Ruku (ispruženog dlana) stavite na stomak.
Dišite normalno i gledajte da li se ruka i spušta.
Pravilno disanje je ono u kom se ruka, tačnije stomak, podiže kod udisaja (jer se dijafragma širi), a kod izdisaja spušta.
Da biste postigli pravilno disanje, polako udahnite kroz nos i brojite do pet dok stomakom nježno gurate ruku prema gore.
Zadržite dah i brojite do pet.
Polako izdahnite kroz usta, opet brojite do pet, gurajući stomak rukom prema unutra.
Ponavljajte proces pet minuta. Ako osjetite laganu vrtoglavicu ili paniku ne brinite, to je normalno jer većina ljudi ne diše pravilno
Ovaj osjećaj je posljedica promijenjenog odnosa kisika i ugljen-dioksida u mozgu. Osjećaj će nestati s vremenom, ali nema potrebe da se osjećate neprijatno pa počnite da dišete minut ili dva, a postepeno produžavajte trajanje vježbe do pet minuta.

Izvor: ZdravaPriroda.com / narodnilijek.com