Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

19.06.2014 u 8:00 | Ljepota, Zdravlje

Grozne navike kojima trajno uništavate nokte

Advertisement

Grickanje noktiju

Mnoge žene kupuju savršene lakove za nokte u trendy bojama i troše puno novaca na manikuru kako bi njihovi nokti izgledali što bolje. Puno toga možete napraviti za vaše nokte i ako se riješite nekih groznih navika koje ih uništavaju.

Grickanje noktiju

Ovu groznu naviku nemaju samo djeca i tinejdžeri već i mnogi odrasli ljudi. Osim što grickanje noktiju ruke čini ružnima, ono na nokte može imati dugoročne posljedice. Ako grickate nokte s vremenom mogu postati deformirani, a osim toga to nije higijenski. Grickanjem noktiju u usta unosite prvljaštinu i bakterije. Neće pomoći ni ako uložite novac u profesionalnu manikuru, to će samo pogoršati efekt deformiranih noktiju.

Guljenje laka s noktiju

Mnoge žene krenu guliti lak s noktiju čim se i mrvica laka s noktiju skine umjesto da čitav lako uklone odstranjivačem laka za nokte. Ova navika može ukloniti i gornji sloj nokta zbog čega nokti postaju slabiji.

‘Napad’ na kožicu

Jadna neželjena kožica. Mnoge žene je grickaju, režu, uklanjaju svom i svačim… Stručnjaci savjetuju da kožicu treba ostaviti na miru jer što je više čupkate i režete to je teže prestati. Osim što zbog tih navika kožica izgleda čupavo i suho, izloženi ste infekciji. Istraživanja su pokazala da zbog oštećenja prilikom uklanjanja kožice nokti s vremenom dobiju brazde. Umjesto škara ili zuba za uklanjanje kožice koristite sredstva za uklanjanje kožice.

Ovisnost o geliranju

Iako gelovi traju duže vrijeme, skidanje gela može poprilično oštetiti nokte zbog čeka nokti postanu dehidrirani, krhki i skloni propadanju i pucanju.

Često lakiranje noktiju

Ako tjednima bez prestanke nanosite lak za nokte, vaši će nokti postati dehidrirani. U takvim situacijama ćete, nakon što uklonite lak na noktima primijetiti bijele točkice, što znači da su vaši nokti presuhi. I pedikura bi trebala biti uklonjena nakon dva do tri tjedna. Dajte priliku noktima da dišu.

Korištenje noktiju kao alat

Nokte nikad ne biste trebali koristiti kao alat, a to mnogi rade. Na taj način lako možete slomiti nokat.

Ne korištenje krema i losiona

Suhe i ispucale ruke ne izgledaju lijepo niti zdravo. Isto je i s noktima. Lijepa manikura je besmislena ako ne njegujete ruke. Nosite sa sobom kreme za ruke i koristite je često. Najbolja stvar koju možete učiniti za vaše ruke i nokte je redovito korištenje hidratizirajućih krema i losiona.

Izvor: ZdravaPriroda.com / magazin.net.hr