Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

11.03.2015 u 6:37 | Recepti, Zdravlje

Guscija mast

Advertisement

Mlađa deca cesto oboljevaju od akutnog bronhitisa a ukoliko se ne izleci na vreme ova bolest vrlo lako dovodi do pojave hronicnog bronhitisa. Akutni bronhitis je jedna od najcešcih dijagnoza u ambulanti opšte prakse. Kašalj je najcešci simptom akutnog bronhitisa a posle nekoliko dana pocinje izbacivanje sekreta uz propratne simtome kao što su kratkotrajno lako povišena temperatura, dispneja, promuklost, osecaj struganja ili pištanja u grudima i malaksalost.

Gusčija mast

Deciji bronhitis se u medicini najcesce leci antibioticima koji imaju i svoje loše strane. U svakodnevnoj lekarskoj praksi se antibiotici precesto prepisuju, što vodi povecanju rezistencije na lekove, neželjenim efektima i nepotrebnim troškovima lecenja.

Zato je dobro posavetovati se sa prirodom jer nam ona nudi odlican lek protiv bronhitisa a to je guscija mast. Narodna medicina veoma ceni gusciju mast kada su u pitanju bolesti disajnih organa. U danasnje vreme jedini problem kod ove vrste lecenja može biti: gde pronaci gusku i gusciju mast? Nekada je skoro svaka seoska kuca u svom dvoristu imala bar po jedan par ovih domacih životinja i u to vreme su se bolesti respiratornih organa lecile guscijom mascu. Danas je situacija i u selima drugacija mada se guske još uvek mogu naci samo ako se pažljivo i strpljivo potraže.

Nacin lecenja

Gusciju mast (može i loj) u debljem sloju namazati detetu na gole grudi. Tretirano mesto prekriti gazom ili krpom da ne uprlja odecu. Za vreme tretmana dete staviti u ležeci položaj i utopliti, tj. prekriti ga pokrivacem preko grudi. Dete bi tako trebalo da miruje bar jedan sat. U toku dana ovo ponoviti bar dva puta. Treci put (uvece pre spavanja) ponoviti postupak i ostaviti gusciju mast detetu na grudima da deluje preko cele noci. Preko dana dobro je davati mu da pije što toplije mleko u kojem je rastvoren med. Na jednu solju mleka stavlja se jedna supena kasika meda. U nedostatku meda može poslužiti i šerbet. Sve ovo ponavljati nekoliko dana, tacnije dok se ne postigne potpuno izlecenje.

Napomena: Ovaj recept može se primeniti i kod lecenja zapaljenja pluca kako kod dece tako i kod odraslih.

Lek protiv bronhitisa

Potrebno

1 l kišnice
1 velika kasika meda
32 lista svežeg lista lovora
100 g (neprskanih) limuna

Limun iseci zajedno sa korom i sve sastojke kuvati dok se ne ukuva tolika da ostane pola litre tecnosti. Zatim procediti i piti kao sirup po 1 kasiku ujutru i 1 uvece.

Izvor: ZdravaPriroda.com / priroda-leci-sve.com