Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

12.04.2014 u 21:32 | Zdravlje

Hemikalije iz plastičnih boca i čaša uzrokuju glavobolju

Advertisement

Hemikalije iz plastičnih boca uzrokuju glavoboljuAutori istraživanja pozivaju osobe koje pate od migrena da uklone potencijalne izvore kontaminacije iz dnevne prehrane, uključujući plastične boce i posude za mikrovalnu pećnicu koje sadrže BPA.

Kemijska tvar bisfenol A, koja se koristi u masovnoj proizvodnji plastičnih predmeta, mogla bi izazivati napade migrene, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika koji pozivaju osobe koje pate od migrena da smanje izloženost BPA-u tako da izbjegavaju korištenje plastičnih boca, čaša i drugih proizvoda koji sadrže tu kemikaliju.

BPA je već povezan s pretilosti, neplodnosti i srčanim udarima.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Toxicological Sciences BPA bi mogla uzrokovati onesposobljujuće glavobolje, prenosi list Daily Mail.

Autori istraživanja pozivaju osobe koje pate od migrena da uklone potencijalne izvore kontaminacije iz dnevne prehrane, uključujući plastične boce i posude za mikrovalnu pećnicu koje sadrže BPA.

Podsjećajući na ranije istraživanje po kojem je priprema hrane i pića u kojoj se izbjegavaju izvori BPA u samo tri dana dovela do 66-postotnog smanjenja koncentracije BPA u urinu znanstvenici sa sveučilišta Kanzas poručili su kako ti nalazi u kombinaciji s njihovim istraživanjem sugeriraju da smanjena izloženost bisfenolu A može smanjiti učestalost i frekvenciju migrena.

U istraživanju na štakorima znanstvenici su uočili da su životinje kojima je davan BPA unutar pola sata od njegova uzimanja postale manje aktivne te su bježale od izvora zvuka i svjetla i pokazivale znakove osjetljivosti glave. I njihovi mozgovi, prema snimanjima, pokazivali su znak porasta razine estrogena.

Migrene su od ranije povezane s naglim promjenama razina estrogena koji BPA imitira.

“Štakori izloženi BPA izrazito su pokazivali ponašanje karakteristično za migrene”, kažu znanstvenici.

Ti rezultati sugeriraju da BPA ima sposobnost pojačati simptome koji kod čovjeka pokazuju da se radi o migrenama što sugerira da bi izloženost bisfenolu A mogla povećati i učestalost i intenzitet migrena.

Izvor: ZdravaPriroda.com / rtl.hr/lifestyle/zdravlje