Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

24.12.2013 u 17:56 | Voće i povrće, Zdravlje

Hranite se zdravo i zaštite zdravlje

Advertisement

Hranite se zdravoAko jedeta pravu, zdravu hranu zaboravite masnoće u krvi. Hranite se zdravo i zaštite zdravlje i osjećajte se zadovoljno.

Nutricionisti predlažu 4 namirnice koje nazivaju superhranom za svaki dan, a evo i zbog čega.

Crno grožđe za srce

U jednom američkom istraživanju dokazano je da je crno grožđe bogato antioxidansima i flavonoidima, te da ove supstance smanjuju mogućnost nastajanja srčanih bolesti, kao i nastanak upala različitog porijekla.

Bademi za holesterol

Poznato je da su bademi izuzetno bogati bjelančevinama, kalcijem i vitaminom E. Oni, također, sadrže nezasićene masti koje pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola, kao i održavanju krvnog pritiska. Ne zaboravite da su bademi dosta kalorični, pa ih svakako servirajte u malim porcijama.

Mrkva za oči

Mrkva je izuzetno bogata bete karotenom koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. Nedostatkom vitamina A javljaju se poremećaji i bolesti vezane za naš vid. Isto tako dokazano je da mrkva sadrži antioxidanse koji sprečavaju nastanak mrene.

Cimet za probavu

Dokazano je da ovaj aromatični začin pomaže našoj probavi, tako da pomaže apsorpciju mnogih korisnih supstanci koje unosimo u svojoj svakodnevnoj ishrani. Istraživanje je pokazalo da cimet spečava razvoj izmjenjenih ćelija koje su glavni krivac za nastanak leukemija i limfoma. Također poznato je da ovaj začin smanjuje nivo šećera u krvi, te se posebno preporučuje za one koji boluju od dijabetesa tip 2.

Izvor: ZdravaPriroda.com / narodnilijek.com