Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

18.11.2013 u 9:15 | Voće i povrće, Zdravlje

Iznenađujuće zdrava hrana koju ignoriramo

Advertisement

Zdrava hrana

U ovim ljetnim danima mnogi ne odolijevaju tikvicama, bananama i ostalom povrću i voću koje se nudi po prihvatljivim cijenama, a poznate su nam i njihove nutritivne vrijednosti. No, ima namirnica koje su iznenađujuće zdrave, a mnogi ih često ignoriraju.

Salata kristalka

Naravno, nije tako bogata hranjivim tvarima kao naprimjer špinat, ali ova sveprisutna salata zaista zaslužuje mjesto u vašoj košarici prilikom nabavljanja namirnica. Kao prvo, sadrži kalcij i željezo te donosi vlakna u vaš tanjur, a cijena joj je zaista prihvatljiva. Također ima jako malo kalorija (jedna šalica narezane salate sadrži tek osam kalorija), bogata je vodom, oko 96 posto što vam pomaže da se rehidrirate u ljetnim mjesecima.

Krumpir

Jeste li znali da skromni krumpir pored kojeg prolazite gotovo svaki dan sadrži velik izvor složenih ugljikohidrata, jeftin je i jedan je od najboljih izvora kalija? Osim toga, kad je pripremanje hrane u pitanju s njim možete puno toga, od kuhanih do pečenih varijanti.

Cvjetača

Cvjetača ljeti nije tako privlačne boje kao neko drugo povrće, ali je odlična po pitanju nutritivnih vrijednosti. Izvrstan je izvor vitamina C i A. Obiluje i folnom kiselinom te sadrži i brojne minerale, osobito mangan, kalij i magnezij. Cvjetača je također niskokalorična, 100 grama namirnice sadrži oko 30 kalorija. Treba paziti prilikom kuhanja jer previše topline može uništiti neke od hranjivih sastojaka.

Smrznuto povrće

Ne samo da je smrznuto povrće praktično već je tretirano na takav način da se zadrže njegove nutritivne vrijednosti, obrađuje se svježe za razliku od onog povrća koje se doprema tko zna otkuda. Prilikom kupovine smrznutog povrća izbjegavajte začinjeno povrće i u umacima, a bolje ga je kupovati smrznutog kad mu nije sezona.

Instant zob

Čak i instant zob sadrži vlakna (3/4 šalice instant zobene kaše sadrži oko 3 grama) i beta-glukan koji je dokazano učinkovit u snižavanju kolesterola u krvi.

Konzervirana rajčica

Bogata likopenom, rajčica se pokazala kao odličan saveznik u borbi protiv raka kože i promicanja zdravlja prostate. Istraživanja su pokazala da je razina likopena u krvi veća kod onih ljudi koji su jeli termički obrađenu rajčicu. To znači da se likopen iz kuhanih rajčica, kao onih konzerviranih, lakše apsorbira u tijelu nego likopen iz sirovih rajčica. Prilikom kupovine konzerviranih rajčica bolje je odabrati one bez dodatka soli.

Kikiriki

Kikiriki je, naravno, bez kolesterola, bez trans-masnoća, bogat je proteinima, sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Bogat je i sa zdravim nezasićenim masnoćama te ima malo nezdravih zasićenih masnoća. Izbjegavajte onaj slani.

Izvor: ZdravaPriroda.com / magazin.net.hr