Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

05.05.2014 u 8:00 | Ljepota, Voće i povrće, Zdravlje

Jabuka kao sredstvo za ljepotu

Advertisement

Jabuke i zdravljeJabuke su najstarije kultivisano voće na svijetu, uz to što su ukusne, vrlo su zdrave jer sadrže mnoge materije koje je čine pravim welness čudom.

Jedna jabuka na dan

Za zdravlje je dovoljna jedna jabuka dnevno – to je tačno. Odavno je dokazano da redovno konzumiranje jabuka, uveliko utiče na zdravlje, jer to voće sadrži mnogo vitamina C koji jača imuni sistem, te štiti od prehlada. Dobro je znati da se većina vitamina nalazi u kori, ali nažalost i većina štetnih materija. Zbog toga svaku jabuku, prije konzumiranja treba dobro oprati vrućom vodom te je posušiti kuhinjskom krpom.

Sredstvo za ljepotu

Ako jabuku koristite za spoljašnju upotrebu, takođe je pravo svestrano čudo: ona sadrži pektin, materija koja tkivo kože čini čvrstim, voćne kiseline i tanin koji čiste kožu i štite je od upala. Kada masku od jabuka nanesete na lice, te će materije ntenzivno djelovati tako da će brzo regenerisati kožu. Vrlo osvježavajući učinak postići ćete trljanjem kružnim pokretima dvjema polovinaama jabuke po licu i dekolteu. Komprese namočene jabukovim sirćetom odlično su rješenje za bolju prokrvljenost, tako da koža postaje svježa i poprima ružičastu boju. Takođe je odlična i svakodnevna njega jabukovim sokom – najbolje je upotrebljavati svježe pripremljen sok kao i vodicu za lice na bazi jabuke – ti će pripravci vašoj koži dati živost, tako da će vaša koža biti svježa i glatka.
Savjet: pomješajte sok od jabuke i kašikicu svoje noćne kreme kako bi djelovanje soka bilo učinkovitije.

Vodica za lice od jabuke

Narežite jabuku, zakuhajte je sa pola šoljice vode te ohladite. Smjesu pomiješajte sa šoljicom vodice hamemelis.

Maska od jabuke

Jabuku naribajte te je pomiješajte sa sirovim jajetom. Nanesite na lice, nakon 10 minuta isperite toplom vodom.

Izvor: ZdravaPriroda.com / ljepotaizdravlje.ba