Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

10.05.2014 u 16:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Jabuke i med vraćaju snagu

Advertisement

Med i jabukeKombinacija meda i jabuka objedinjava dva blagotvorna faktora – lekovitost i hranljivost. Svakom terapeutu je poznata delotvornost meda u slučajevima mnogih srčanih, bubrežnih, stomačnih i crevnih oboljenja, a jabuke su još od starih vremena bile veoma cenjene kao odlično lekovito sredstvo.

S obzirom na to da sadrže obilje lekovitih materija, jabuke i med blagotvorno deluju na miran san i dobru probavu, što je veoma važno ne samo za bolesnike nego i za zdrave osobe. Kada bolesnik odbije svaku ponuđenu hranu, u mnogim slučajevima će vrlo rado uzeti kombinaciju jabuka i meda. Ta mešavina je pravi je eliksir zdravlja i energetska bomba, koja koristi za jačanje bolesnog i iscrpljenog ljudskog organizma. Evo nekoliko korisnih recepata.

Hladan napitak od meda i jabuka

Očistiti jednu krupniju jabuku od semenki i sitno narendati. Dodati isto toliko sveže isceđenog soka pomorandže, dobro zasladiti medom i preko dana povremeno davati bolesniku po jednu kašiku.

Salata od jabuka s medom

Nekoliko većih jabuka narendati i pomešati sa sokom od pomorandži i limuna, uz dodatak 3-4 kašike meda, i od toga napraviti krem. Ako se tome dodaju i kriške banana, biće još blagotvornije i ukusnije. Po želji može se dodati i šlag ili pavlaka.

Jabuke, med i zobene pahuljice

Mešavina kuvanih jabuka, zobne kaše, meda, vanile i čaše jogurta. Sve se meša dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za decu, a može se mazati i na hleb.

Med i jabukovo sirće

Za lečenje mnogih oboljenja koriste se napitci od meda i jabukovog sirćeta. Obično se koriste: dve kašike jabukovog sirćeta, dve kašike meda i jedna časa mlake vode.

Ovaj napitak jača sluzokožu grla i nosno-usne šupljine, pomaže kod otežane probave, olakšava razmenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizuje cirkulaciju, pomaže u eliminaciji otrova i jača organizam.

Kod neuredne probave, napitak se pije ujutru; kod nesanice pije se pre spavanja; kod promuklosti ovaj je napitak potrebno piti, ali i grgoljati u grlu.

Lekari smatraju da se zahvaljujuci kombinaciji jabukovog sirćeta i meda u ljudskom organizmu povećava sposobnost krvi da doprema kiseonik u vitalne organe.

Izvor: ZdravaPriroda.com / alo.rs