Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

07.04.2014 u 17:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Jedi mahune za zdrave kosti!

Advertisement

Mohune za zdravljeMahune su izvanredan izvor vitamina K, nutrijenta važnog za zdravlje kostiju

Mahune su niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminom K – presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, a osiguravaju mnogo nutrijenata koji blagotvorno utječu na zdravlje tvojeg srca. Također, konzumacija mahuna preporučuje se ženama u reproduktivnoj dobi koje su izložene povećanom riziku od deficita željeza.

Idealna namirnica za zdravu kontrolu tjelesne mase

Mahune ubrajamo u skupinu mahunarki, a međusobno se razlikuju po obliku (uske i okrugle ili široke i plosnate), veličini (najduže vrste dosežu i 25 cm) i po boji (od blijedožutih, preko zelenih, pa sve do pjegavih smeđe – ljubičastih). Mahune su koncentriran izvor brojnih nutrijenata sa blagotvornim učinkom na zdravlje.

Oni uključuju prijeko potrebne za zdravlje srca omega-3 masne kiseline i kalij; nutrijente važne za stvaranje energije, vitamine B1, B2 i niacin; proteine koji izgrađuju mišiće te triptofan, aminokiselina bitna za zdravi san. Budući da mahune sadržavaju svega 44 kalorije po obroku, idealna su namirnica za zdravu kontrolu tjelesne mase.

Mahune sadrže snažne fitonutrijente, karotenoide lutein i zeaksantin koji imaju protuupalno djelovanje. Obiluju vitaminom K – presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, te vitaminima A i C koji pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu. Poput ostalih mahunarki, mahune se ističu sadržajem bjelančevina. Bjelančevine iz mahunarki se odlično nadopunjuju sa onima iz žitarica osiguravajući u kombinaciji sve esencijalne aminokiseline nužne organizmu.

Dobar izvor prehrambenih vlakana

Mahune su i vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i na taj se način minimizira rizik od brojnih opasnih stanja. Osim toga, prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase.

Vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Dodatno, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije, u kratkom vremenu. U našem podneblju sezona mahuna traje od lipnja do rujna, međutim ovo povrće dostupno je tijekom cijele godine u smrznutom obliku, čija nutritivna vrijednost ne zaostaje za svježim povrćem.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zdravakrava.hr