Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

11.02.2014 u 15:00 | Zdravlje

Jezik kao ogledalo zdravlja: Ovo su neki od pokazatelja…

Advertisement

Higijena

Jezik je ogledalo našeg zdravlja. Na jeziku kao i na mnogim drugim dijelovima tijela se nalaze nervni završeci mnogih organa. Preko jezika možemo vidjeti poremećaje zdravlja od kroničnih do akutnih. Ako je jezik lijepog oblika, ružičast, neispucan i bez naslaga na njemu, tada je osoba zdrava i sretna.

Neki od pokazatelja bolesti

ako je jezik suh, to je jako teški poremećaj
ako je jezik blijed, to ukazuje na anemičnost
ako je jezik žute boje, to ukazuje na poremećaj žući i jetre
ako je jezik plavičaste boje, to ukazuje na poremećaj na srcu
ako na određenom dijelu jezika se vide naslage ili ispucanost, to će ukazati da s tim organima nešto nije u redu (toksini, poremećaj apsorpcije)
ako je jezik ispucan na određenim mjestima, ukazuje na kronični vata poremećaj tih organa
ako je sredina jezika, koja označava kičmeni stup, ispucana na određenom dijelu, to će ukazati da na tom dijelu kičmeni stup ima problema, a krivuda ukazuje na odrađeni deformitet kičme na tom dijelu
ako je cijeli jezik ispucan, tada je u pitanju kronični vata poremećaj u cijelom tijelu ili je osoba doživjela neki stres u svojoj prošlosti ili pak živi u siromašnim uvjetima s puno briga
ako jezik drhti, to ukazuje na duboki strah, velike brige ili tjeskobu
ako je smeđa naslaga na vrhu jezika, to ukazuje na upalu pluća
ako su kvržice na vrhu jezika, to ukazuje na bronhitis ili probleme s dišnim organima
ako su manje naslage na vrhu jezika, to znači da osoba ima problema s dišnim organima
ako su vam bradavice na jeziku (tzv. papile) ispupčene, a jezik suh i grub na dodir, zasigurno je riječ o infekciji.
ukoliko vam je jezik prekriven žučkastom naslagom, znači da vas muče probavne i želučane tegobe te nadutost.
bijeli sloj na jeziku upućuje na prehlade, kašalj, bronhitis, neuralgije te grlobolju, dok je crveni jezik s oštećenim papilama siguran znak upale zubnog mesa.
primijetite li pak bilo kakve pruge i crte na jeziku, znajte da vam je živčani sustav ozbiljno ugrožen, dok oštećenost rubova jezika ukazuje na toksične tvari u jetri i bubrezima.

Higijena jezika

Preporučje se nježno struganje gornje površine jezika ujutro radi uklanjanja taloga koji se nakupio na jeziku preko noći. Na taj će način naslage toksina koje je tijelo izbacilo biti odstranjene, a istovremeno se vrši masaža mnogih važnih organa.
Neka odstupanja od ovog opisa mogu imati veze i sa genetskim nasljeđem i ne moraju nužno biti negativna ili sugerirati na neku promjenu u tijelu. Najbolji način da saznate što vaš jezik govori je da ga pogleda iskusan ayurvedski praktikant

Izvor: ZdravaPriroda.com / metropola.ba