Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

27.02.2014 u 19:00 | Zdravlje

Kako smanjiti groznicu

Advertisement

prehlada

Groznica je stanje povišene tjelesne temperature. Normalna ljudska tjelesna temperatura je 37 C, a sve iznad toga se smatra stanjem groznice. Groznica se najčešće javlja kao reakcija na neki poremećaj ili infekciju u organizmu te ona čak i pomaže organizmu da se bori s problemom tako što se tijelo kroz znojenje izazvano povišenom tjelesnom temperaturom čisti od otrova i štetnih tvari.

Što je tjelesna temperatura viša to je važnije čim prije reagirati na nju i pokušati je smanjiti. Osobito je važno reagirati kad se temperatura bliži granici od 40 C. Tada se temperatura smatra vrlo opasnom te može imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje.

Povišena tjelesna temperatura

Najvažnije kod groznice je piti čim više tekućine, i to iz dva razloga. Prvi je potaknuti znojenje koje je ljudski prirodni rashladni sustav tijela, a drugi razlog je nadomještanje tekućine u tijelu koje se gubi kroz znojenje.
Osobu koja pati od groznice ne treba siliti na jedenje krute ili masne hrane kako bi se energija iz organizma trošila na borbu s unutarnjom infekcijom, a ne na probavu hrane. Najbolje je jesti juhe od povrća, a prirodna sredstva protiv povišene tjelesne temperature su čokolada, šipak, kadulja, čili, đumbir, eukaliptus i malina.
Kupke i hladni oblozi mogu također pomoći kod groznice. Tuširanje u hladnoj vodi može donijeti kratkotrajno olakšanje, dok su hladni oblozi učinkovitiji, no treba ih često mijenjati.

Izvor: ZdravaPriroda.com / limeta.net.hr