Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

02.11.2015 u 14:08 | Biljke, Zdravlje

Kantarion ulje – ljekovitost – kako napraviti?

Advertisement

Kantarion je u našem narodu odavno poznat po svom ljekovitom djelovanju. Jedna od mogućnosti, koristiti ljekovitost kantariona tijekom cijele godine, je napraviti kantarionovo ulje. Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način, pa evo kako možete i vi da ga napravite kod kuće.

Kantarion ulje

Kantarionovo ulje se uglavnom koristi kod upalnih procesa kože, za liječenje manjih ozljeda, blažih opekotina, crvenila izazvanog sunčanjem, otoka kod uboda insekata, za masiranje kod reumatskih tegoba, a u ginekologiji se primjenjuje u obliku vaginaleta, ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.

–Kantarion cvijeta i bere se u ljeto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvjetovima. Kantarion se bere kad cvijeta.

-Secite biljke nožem ili škarama, tako da korijen ostane u zemlji za iduću godinu.

-Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negdje prenoćiti.

-Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se raziđu, ako su možda na biljkama.

Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene staklenke, a onda sipajte maslinovo ulje.

Preporučuje se da se koristi kvalitetno hladno prešano maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba dobiti karakterističnu crvenkastu boju. Nakon tog perioda procijedite ulje i iscijedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u boce pomoću lijevka i gaze, a onda odložite na pogodno mjesto. Čuvati na suhom, hladnom i mračnom mjestu. Ne treba ga držati ni na suncu ni u hladnjaku. Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cijele godine, do naredne berbe kantariona.
Kantarionovo ulje se može koristiti za vanjsku upotrebu i za jelo.

Odlično je za kožu pa se može koristiti za nanošenje. Štiti kožu i sprečava upalne procese na njoj. Pomaže i njeguje osjetljivu, suhu i ispucalu kožu. Može se upotrebljavati i za masažu. Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije. Ulje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosjetljivi i može izazvati promjene na koži, ali ukoliko imate opekline onda je korisno.

Kantarionovo ulje je podjednako dobro za mordice, opekline i za zacjeljivanje rana, a maže se i kod ugriza insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za liječenje hemoroida.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com