Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

02.12.2013 u 8:38 | Biljke, Zdravlje

Koji čaj odabrati za glavobolju, a koji za nemiran trbuh?

Advertisement

Čaj

Svakodnevne tegobe možete ublažiti odabirom prave vrste čaja. Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kad se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u kipuću vodu.

Koju vrstu čaja odabrati? Mi vam donosimo nekoliko preporuka, a vi odaberite onaj koji najbolje odgovara vašem trenutačnom stanju.

Menta (metvica)

Osim što ima ugodan miris i okus, čaj od mente ima brojna ljekovita svojstva. Vrlo je učinkovit kod liječenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Menta zaista blagotvorno djeluje na živčani sustav pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine.

Zeleni čaj

Zeleni čaj potječe iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma i brojnih drugih kroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno djeluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svijetu koji može spriječiti nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans.

Aloe vera

Još u starom Egiptu koristili su aloe veru kao lijek, a smatrana je i eliksirom dugovječnosti. Indijanci su pak njome liječili rane, glavobolje i artritis. Aloe vera ima brojna ljekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema. Čaj od aloe vere preporučuje se za jačanje imuniteta, a ima i protuupalno djelovanje.

Izvor: ZdravaPriroda.com / tportal.hr