Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

23.12.2013 u 8:09 | Biljke, Zdravlje

Komorač ili koromač

Advertisement

KomoračKomorač se uzgajao još u antici, a iznimno se cijenio zbog ljekovitog djelovanja kod bubrežnih, i želučanih tegoba te kod očnih bolesti i lošeg vida. Kod tegoba s očima koristio se tijekom cijelog srednjeg vijeka, takve su se navike djelomično očuvale i do danas. I u suvremeno ga doba ponajviše koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkada i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti.

Foenikuli fruktus

Beremo ne posve zrele štitce, koje dobro osušimo, a nakon toga sa stapki skinemo plodove. S obzirom na sastav eteričnoga ulja, postoje dvije kulturne inačice koje se međusobno razlikuju i prema veličini plodova. Slatki komorač ima veće plodove slatkasta okusa, a drugi manje plodove s izraženijim gorko ljutim okusom.

Foenikuli aetheroleum

Hlapivo se ulje dobiva vodenom destilacijom iz svježih sjemenaka. Komorač se često uzgaja u srednjoj i istočnoj Europi, Rumunjskoj i Egiptu. Ulje ima sladak, ljut okus te karakterističan, ugodan miris.

Stanište i rasporostranjenost

Kod nas pravi komorač raste na kamenitim obroncima sve do granica utjecaja mora, jer mu je potrebno mnogo topline. Možemo ga uzgajati i u vrtovima. U primorju se uzgaja posebna vrsta komorača s odebljalim lisnim bazama, koji se konzumira svjež, u salati, ili pirjan kao ukusno povrće. Može se uzgajati i na drugim mjestima. Nakon cvatnje, i plodove koristimo u svrhu liječenja.

Srodne vrste

U vrtovima uzgajamo kopar (Anetbum graveolem L.), koristimo ga kao dodatak salatama, ribljim jelima i ukiseljenim krastavcima. Njegovo hlapivo ulje ima vrlo ugodan miris i slatkast okus, koji se pri sušenju brzo gubi. Svježa biljka i plodovi pogoduju probavi i uklanjaju vjetrove.

Sastav i aktivne tvari

Plodovi sadrže približno 4% hlapivog ulja u kojemu ima ponešto slatkoga anetola. Tipičan sastojak ulja jest fenhon, koji mu daje karakterističan gorak i ljut okus. Usto se u ulju nalaze i metilkavikol, anisaldehid te brojni drugi sastojci. Plodovi sadrže i bjelančevine i masno ulje.

Djelovanje i upotreba

Komorač i njegovo hlapivo ulje djeluju slično kao aniš. Opuštaju grčeve u dišnim i probavnim organima, rastjeruju vjetrove, djeluju antibakterijski i potiču izlučivanje žlijezda dišnih organa. Komorač se smatra najboljom drogom u dječjoj medicini. U ljekarnama postoje pripravci od komorača protiv kašlja, a i narodna medicina poznaje cijeli niz načina njegove uporabe. Utjecaj na bolesti dišnih organa izraženiji je nego kod aniša. Kod probavnih tegoba dojenčadi i manje djece koje su povezane s grčevitim bolovima čaj pouzdano ublažava grčeve, otpušta vjetrove, stabilizira bakterijsku floru crijeva i tako sprječava štetna vrenja, potiče apetit. U narodnoj se medicini koristi kao čaj od kima, za pospješivanje dojenja kao i za ispiranje očiju pri upalama očne spojnice.

Čaj

Svježe izmrvljene ili mljevene plodove oparimo vrućom vodom i ostavimo pokrivene 3-5 minuta. Za odrasle uzimamo dvije čajne žličice, za djecu jednu. Čaj pijemo dva do tri puta na dan. Možemo ga spraviti i s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja grčeva dišnih organa koristimo ga kao dodatno ljekovito sredstvo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja, hripavca i astme.

Upotreba u veterini

Kod kolika i nadutosti trbuha u domaćih životinja komorač pomaže u obliku čaja kao i umiješan u hranu. Konjima s izraženim tegobama u dišnom traktu uspješno ublažava znakove bolesti. Umiješan u hranu poboljšava apetit. Čaj za napajanje pčela povećava njihovu otpornost na bolesti.

Izvor: ZdravaPriroda.com / narodnilijek.com