Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

10.08.2016 u 8:55 | Ljepota, Zdravlje

Kosa pokazatelj vašeg zdravlja

Advertisement

Kosa bez sjaja, suha kosa, perut … Sve te pojave na vašoj kosi i tjemenu mogu upućivati i na loše zdravstveno stanje.

Normalno je da se izgubi oko 100 vlasi dnevno to je količina koja se izgubi prilikom pranja i četkanja kose.

Kosa pokazatelj zdravlja

No ako ste iznenada počeli gubiti više kose, a vaš način života i raspoloženje se nisu drastično mijenjali, provjerite lijekove koje ste uzimali u posljednje vrijeme. Također, stres zna da utječe na gubitak kose.

Osim toga, gubitak kose može biti znak hipotireoze, odnosno hormonalne neravnoteže koja se odnosi na sindrom policističnih jajnika.

Perut na tjemenu nije opasan.

Liječnici smatraju da prhut izazivaju gljivice, a masna koža, stres, pretilost, hladno vrijeme ili psorijaza također dovode do stvaranja neugodne prhuti na tjemenu. Treba da se zabrinete ako primijetite žutu i masnu perut – to je znak da bolujete od saboreičnog dermatitisa. Liječi se, kao i obična prhut, posebnim šamponima.

Sijede vlasi, a još niste ni prešli tridesetu? Sijeda kosa obično nije znak lošeg zdravlja, ali anemija, problemi sa štitnom žlijezdom kao i nedostatak vitamina B – 12 mogu dovesti do prijevremene pojave sijedih.
Suha, lomljiva kosa može biti znak hipotireoze ili nedovoljno aktivnog rada štitne žlijezde, pri čemu se ne proizvodi dovoljno hormona.

To dovodi do usporavanja metabolizma. Ostali znakovi hipotireoze mogu biti nagli porast tjelesne težine, neobjašnjiv umor i osjećaj hladnoće. Ako sumnjate na hipotireozu, razgovarajte s vašim liječnikom o testiranju razine hormona štitne žlijezde.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com