Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

15.07.2016 u 7:05 | Ljepota, Voće i povrće, Zdravlje

Krastavac čini čuda za ljepotu i zdravlje

Advertisement

Krastavcac se smatra četvrtim najviše gajenim povrćem u svijetu. Iskoristite sezonu ove namirnice i počastite tijelo ovom blagotvornom hranom. Pa, da vidimo koje su to beneficije koje vam unošenje krastavca daruje.

Krastavci

1. Krastavac je bogat izvor vitamina B

Zato, ne propustite svaki dan unijeti svjež krastavac u organizam. Iskoristite sezonu ovog povrća i organizam počastite vitaminom B.

2. Hidratizira tijelo i eliminira toksine jer 95 posto krastavca čini voda.

Ovo povrće sadrži najviše vitamina koje je organizmu potrebno za svaki dan. Nemojte ga ljuštiti jer se u koži krastavca nalazi najviševitamina C – 10 posto od preporučene dnevne doze koju bi valjalo svakodnevno unositi u organizam.

3. Dobar je za kožu i kosu.

Pomaže prilikom opeklina od sunca i iritacija na koži. Ogulite ga i kožu krastavca stavite na upaljena mjesta, te će njegova protuupalna svojstva ubrzo ublažiti upalu. Zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, potpomaže brži rast kose. Ukoliko imate problema s kosom, trk do pijace. Također, isjeckajte krastavac na kolutove i rasporedite po licu. Na taj način ćete prirodno Ilak očistiti kožu zahvaljujući mineralnim solima u sastavu ovog povrća.

4. Djeluje kao lijek i preventiva mnogih bolesti.

Zbog svog sastava, krastavac smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i maternice. Liječi dijabetes, reducira kolesterol i drži pod kontrolom krvni tlak. Naime, sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban stanicama gušterače kako bi proizvodile inzulin, te je izuzetno dobar za dijabetičare. Kalij koji je sadržan u krastavcu pomaže kod reguliranja krvnog tlaka i preporuča se osobama s povišenim tlakom da ga uvrste u svakodnevnu prehranu.

5. Pomaže kod mršavljenja i probave.

Dnevna potrošnja krastavca može se smatrati kao značajan korak ka postizanju bolje linije tijela. Preporuča se svima koji pokušavaju smršaviti jer sadrži dosta vode u sebi i dijetalnih vlakana koji oslobađaju tijelo od toksina.

6. Ukoliko imate problema s neugodnim zadahom, krastavac vam može pomoći.

Držite kolut krastavca u ustima 30 sekundi i pomoći će uništavanju bakterija u usnoj dublji koje izazivaju loš zadah.

7. Pomaže u skidanju celulita.

Dakle, znamo da se kod borbe sa celulitom preporučuje unošenje što veće količine vode na dnevnoj razini, Kao što smo već spomenuli, krastavac je i više nego bogat vodom, te jedenjem ovog povrća potičete izlučivanje vode iz organizma i izbacivanje toksina. Pomaže i kodkamena u bubrezima i mokraćnom mjehuru.

Posebno izraženo prisustvo kalija u krastavcu, korisno je u vrelim ljetnim danima kada se pojačano znojite, a poznato je da se tijelo kalija oslobađa upravo prilikom znojenja.

( ZdravaPriroda.com )