Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

15.12.2014 u 6:04 | Zdravlje

KUPUJETE LI SAPUN koji sadrži opasni sastojak koji izaziva rak, prema najnovijem istraživanju?!

Advertisement

Kako piše britanski Daily mail, aditiv triklosan pronađen je u mnogim proizvodima koji kao što su sapun, pasta za zube ili šamponi. Uprkos širokoj rasprostranjenosti i korištenju, stručnjaci su otkrili potencijalno ozbiljne posljedice dugotrajne izloženosti ovoj supstanci.

Sapun

Istraživanje je naime dokazalo da je triklosan kod laboratorijskih miševa uzrokovao fibrozu jetre i karcinom. Fibroza jetre je stanje koje tokom vremena može ‘prerasti’ u cirozu.
Stručnjaci ističu da su njihova otkrića relevantna i za ljude, s obzirom na proces koji su proučavali tokom studije.

Triklosan je inače pod posebnom pažnjom u SAD, jer je objavljeno da može poremetiti hormone i narušiti kontrakcije mišića.


Stručnjaci su zabrinuti s obzirom na to u kolikoj se mjeri triklosan koristi, a nekim istraživanjama u SAD pronađeni su njegove tragove u 97 posto majčinog mlijeka kod žena koje su dojile, te u čak 75 posto testiranog urina.

Nakon više od 40 godina istraživanja u SAD nema nikakvih dokaza da triklosan, aktivni sastojak mnogih antibakterijskih sapuna, gelova za ruke i vlažnih maramica, nudi ikakve dobrobiti za zdravlje. Pogotovo ne ništa više od običnog sapuna i tople vode. Jedan od glavnih problema je to što su antibakterijski sapuni usredotočeni na bakterije, dok većinu bolesti, kao što su gripa i prehlada, uzrokuju virusi.

Izvor: ZdravaPriroda.com / recepti277.blogspot.com