Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

22.02.2014 u 18:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Kupusnjače – izvor vitamina

Advertisement

KupusKupus, kelj, prokelj, keleraba, karfiol i kineski kupus preporučuju se za ishranu tokom hladnih dana, kad treba unositi što više vitamina. Kupusnjača ovih dana ima najviše, u raznim oblicima: u “cvijetu”, lisnato, sićušnih ili povećih glavica, pod raznim nazivima: kelj, prokelj, karfiol, brokula, raštan, keleraba, kineski kupus.

Sve te vrste su zapravo varijeteti familije Brasicae. Sve su dvogodišnje biljke čije se sjeme i mlade stabljike teško raspoznaju. Tek kada malo porastu, mogu se uočiti njihove karakteristične osobine. Ove biljke u našoj zemlji gaje se kao rani proljetni ili kasni jesenji usjevi. Bogate vitaminima i mineralima, kupusnjače su slične po hranjivosti. Kupus, recimo,sadrži više kalcija od ostalih biljaka koji se koriste u ljudskoj ishrani (oko 2440 mg / 100 g), zatim željeza, sumpora, magnezija, fosfora… vitamina C ima koliko i limun ili naranča.

Tu su još vitamin B, provitamin A…Kelj je hranjiviji od kupusa glavičara, ali za razliku od njega ne može da se kiseli. Njegov ukus je blag i prijatan. Kelj se prepoznaje po naboranom lišću jake izražene nervature, pa stoga njegove glavice nisu nikad čvrste i zbijene kao kod kupusa. Bolje podnosi mrazeve, sušu i visoke temperature od ostalih kupusnjača.

Prokelj ili kelj pupčar je izuzetno hranjiv, prijatnog ukusa i od njega se spremaju raznovrsna jela: salate, čorbe, a može i da se poha, kiseli ili zamrzava.

Po mnogima, najljepši medu kupusnjačama je karfiol sa svojom “ružom” – bijelom glavicom, koju obrazuju skraćeni i zbijeni dijelovi cvasti. Osim izgleda, on je i po ukusu i hranjivoj vrijednosti ispred ostalih kupusnjača. Preporučuje se kao dijetalna hrana djeci i bolesnicima. Od karfiola se spremaju brojna ukusna jela, a dobar je i u turšiji.

Poput karfiola i cvast brokule se svrstava u delikatesno povrće koje se priprema na sličan način.

Lisnati kupus, poznatiji kao raštan, sve se više nameće svojim specifičnim ukusom. Koristi se za kuhana jela.

Kineski kupus, koji se u istočnoj aziji masovno gaji, sve češće se može vidjeti i kod nas, mahom u restoranima s kineskom kuhinjom. Lako se prepoznaje po izduženim i zbijenim glavicama, mada ima i onih koje ne formiraju glavicu već, poput salate, imaju izdužene tamnozelene listove.

Izvor: ZdravaPriroda.com / narodnilijek.com