Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

25.10.2016 u 6:48 | Biljke, Zdravlje

Kurkuma – začin koji štiti od raka

Advertisement

Kurkuma je naširoko korištena začinska biljka u istočnim kulturama, a osim što jelima daje poseban okus, pokazalo se i da može pomoći kod raznih zdravstvenih porblema, od disfunkcije jetre do depresije.

Kurkum

Iako se istraživanja nisu pretjerano bavila kurkumom i još uvijek nisu otkriveni svi njeni benefiti, evo nekoliko činjenica koje su poznate kada je riječ o pozitivnom djelovanju kurkume na ljudski organizam.

Smiruje žgaravicu i nervozan stomak

Kroz studiju 1989. godine pokazalo se da suplementi napravljeni od kurkume imaju odličan učinak na suzbijanje simptoma ovih neugodnih pojava, zbog toga što ova začinska biljka ima moć da se bori s upalama.

Može spriječiti srčani udar

Spoj iz kurkume, pod nazivom kurkumin, odgovorno je za jarku boju ove začinske biljke, ali i za čitav niz njezinih zdravstvenih benefita. Nedavna studija svu pozornost je usmjerila isključivo na sposobnost kurkumina spriječiti srčani udar kod pacijenata s ugrađenim bajpasom. Tijekom oporavka nakon ugradnje premosnice, pacijenti su uzimali tablete na bazi kurkumina i zabilježeno je mnogo manje srčanih napada, u odnosu na pacijente koji su dobivali placebo.

Iako nije zamjena za lijek, znanstvenici ističu da antioksidativna i protuupalna svojstva kurkumina snižavaju rizik od srčanog udara za nevjerojatnih 65 posto.

Sprečava dijabetes

Istraživanja su pokazala da kapsule na bazi kurkumina značajno smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 kod ljudi u predijabetesnom stanju. I ovo svojstvo kurkume znanstvenici pripisuju antioksidantnoj i protivupalnoj moći spojeva kurkumina.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com