Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

06.12.2013 u 18:22 | Voće i povrće, Zdravlje

Lijekovi u kombinaciji s grejpfrutom postaju otrov!

Advertisement

Grejpfrut

Uzimanje nekih veoma raširenih lijekova u kombinaciji s grejpfrutom mogu izazvati smrtonosne efekte, kaže se u članku, objavljenom u časopisu Kanadske medicinske asocijacije (Canadian Medical Association Journal, CMAJ).

Otprillike prije dvadeset godina naučnici su prvi put otkrili da uzimanje nekih veoma raširenih lijekova u kombinaciji s običnom hranom može biti opasno po zdravlje. Zbog hemijske inkompatibilnosti mogu se pojaviti opasni sporedni efekti, među njima i smrtonosni, poput anafilaktičkog šoka, akutnog zatajenja bubrega, respiratornog zatajenja, gastrointestinalnog krvarenja, supresije koštane srži i drugih.

Na institutu Lawson za istraživanje zdravstvenih problema u kanadskom Londonu objasnili nespojivost agruma s lijekovima. Izučavali su uzajamno djelovanje lijekova i grejpfruta, odnosno, seviljske narandže. Ispostavilo se da u tom voću ima furanokumarina, aktivnih supstanci koje višestruko pojačavaju dozu uzetog lijeka čineći ga smrtno opasnim. U skladu s izračunom naučnika, čaša soka od narandže dnevno može povećati dozu lijeka za više od tri puta.

Naučnici su ustanovili da furanokumarini stupaju u reakciju s bjelančevinom CYP3A4, koja služi kao biohemijski “okidač” za gotovo 50 % svih lijekova određenog tipa. Svi lijekovi koji nisu kompatibilni s grejpfrutom imaju tri zajedničke karakteristike: uzimaju se oralno (gutaju), njihove aktivne supstance u potpunosti dospijeva u krv i u njima je obavezno prisutna bjelančevina CYP3A4, zbog koje se dešava njihova apsorpcija u sluznici probavnog trakta.

“S grejpfrutom se ne slažu mnogi lijekovi koje često prepisiju ljekari, pri čemu i u najobičnijim slučajevima kardiovaskularnih tegoba. Vjerovatnoća javljanja neželjenih posljedica povećava se, jer je tokom posljednje četiri godine broj nespojivih lijekova sa grejpfrutom porastao”, piše jedan od autora rada David Bailey.

Prema rezultatima istraživanja, trenutno je poznato 85 sličnih lijekova, od kojih 43 izazivaju fatalan ishod. Pri tome takvih lijekova je sve više, 2008. godine bilo ih je svega 17. Jedan od raširenih lijekova koji imaju takav efekat je simvastatin, na osnovu kojeg je proizvedeno desetine lijekova s različitim trgovačkim nazivima.

“Ako to nije napisano u instrukcijama ljekari mogu i ne znati o nespojivosti lijeka s agrumima i ne upozoriti posebno na to pacijenta. Uz to, malo je bolesnika koji daju tačan popis hrane koju konzumiraju i zbog toga opasna kombinacija može nastupiti kao potpuno iznenađenje za obojicu”, smatra Bailey.

Autori studije posebno upozoravaju da furanokumarini ostaju u organizmu mnogo sati nakon konzumacije grejpfruta. Zbog toga sumnjive agrume tokom liječenja najsigurnije je potpuno izbaciti iz upotrebe.

Kako znati s kojim lijekovima je opasno kombinirati agrume? Jednostavno, ja sam na google ukucao CYP3A4 i pojavilo se mnoštvo različitih lijekova, u čijim opisima se potencira prisustovo CYP3A4 kao važnog inhibitora.

Izvor: ZdravaPriroda.com / bosanskibrlog.wordpress.com