Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

21.10.2013 u 21:00 | Biljke, Zdravlje

Lipa je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje

Advertisement

Lipa

Mirisna i medonosna, lipa je lijek za mnoge bolesti. Aromatični napitak od cvijeta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje, jača odbrambene snage organizma, blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature.

Mnogi evropski narodi lipu od uvijek koriste kao lijek za razne zdravstvene tegobe. Prema legendi, zraci sunca su „uhvaćeni” u cvijetu lipe, pa kada neko popije topao lipov čaj, toplota sunca ulazi u tijelo, uzrokujući znojenje. Znojenjem se organizam hladi i oslobađa groznice.

Aromatičan napitak spravljen od cvjetova lipe poznat je kao odlično prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje nervnog sistema. Riječ je i o jednom od biljnih čajeva za koji nema ograničenja u konzumiranju, a mogu da ga piju i djeca. Kada zamjenite kafu čajem od lipe, ubrzo ćete osjetiti smanjenje nivoa stresa. On je blag relaksant, posebno efikasan kod nervne napetosti. Opuštajući efekti lipe blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sistem, posebno u slučajevima ateroskleroze ili hipertenzije.

Vodeći francuski fitoterapeuti su istakli da napitak od lipe blago razrjeđuje krv na taj način sprečavajući stvaranje ugrušaka. Takođe navode da lipa djeluje protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima, kao i da blagotvrono djeluje na koronarnu vazodilataciju, to jest širenje krvnih sudova, smanjujući tako rizik od srčanog udara.

Oprez se savjetuje osobama koje već piju lijekove za razrjeđivanje krvi, koji se obično daju u terapiji za snižavanje pritiska i nakon moždanog udara, kao i druge lijekove za srce, jer lipa može da pojača njihovo dejstvo. Stoga je za one koji imaju takvu terapiju neophodna konsultacija sa ljekarima prije redovnog uživanja u čaju od lipe.

Lipa se preporučuje i za probleme sa jetrom, i to ne cvijet, već unutrašnji dio kore, jer podstiče lučenje i protok žuči kroz jetru, na taj način je čisteći i na prirodan način je obnavljajući.
Kora lipe u Francuskoj se u nekim slučajevima koristi i u okviru terapije protiv virusnog hepatitisa (hepatitisa C).

Tegobe koje potiču od akutnih problema sa respiratornim sistemom postepeno nestaju već poslije nekoliko šolja toplog čaja sa magičnim dodatkom – kafenom kašičicom meda od lipe.

Izvor: ZdravaPriroda.com / mojezdravlje.ba