Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

06.11.2013 u 8:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Med i jabuke

Advertisement

Jabuke i med

U toku bolesti organizam se bori za ozdravljenje i važno je da mu se u tome što više pomogne. To se, između ostalog, postiže određenim lijekovima, ali i najpogodnijom ishranom.

Kombinacija meda i jabuka, objedinjava oba ova blagotvorna faktora: i ljekovitost i hranjivost. Svakom terapeutu su poznati uspjesi pri liječenju medom u slučajevima mnogih srčanih, bubreznih, stomačnih i crijevnih oboljenja. Međutim, i jabuke su još od starih vremena bile veoma cijenjene kao odlično ljekovito sredstvo.

Ne samo u stara vremena nego i sadašnja moderna medicina priznaje i visoko cijeni hranjivu i ljekovitu vrijednost jabuka. Zbog toga se u nekim zemljama, u slučajevima želučanog i crijevnog katara dojencadi daju naribane jabuke pomiješane sa medom i to kao jedina hrana koja djeluje antiseptično.

S obzirom na to da sadrže obilje ljekovitih materija, jabuke i pčelinji med blagotvorno djeluju na miran san i dobru probavu, sto je veoma važno ne samo za bolesnike nego i za zdrave osobe. Kada bolesnik odbije svaku ponudenu hranu, dokazano je u nebrojnim slučajevima, vrlo rado ce uzeti kombinaciju jabuke i meda. Ta mješavina je pravi je eliksir zdravlja i energetska “bomba”, koja koristiti za jačanje bolesnog i iscrpljenog ljudskog organizma.

U svojoj zanimljivoj knjizi “Medena apoteka”, sarajevski publicista Nijaz Abadzic sakupio je nekoliko zanimljivih narodnih receptura, koje prenosimo u cijelosti:

Hladan napitak od meda i jabuka
Očistiti jednu krupniju jabuku od sjemenki i sitno naribati. Dodati isto toliko svježe iscijedenog soka narandze, dobro zasladiti medom i preko dana povremeno davati bolesniku po jednu kašiku.

Salata od jabuka s medom
Nekoliko većih jabuka naribati i pomiješati sa sokom od narandzi i limuna, uz dodatak 3-4 kašike meda i od toga napraviti krem. Ako se tome dodaju i kriške banana bit će još blagotvornije i ukusnije. Po želji može se dodati i šlag ili vrhnje.

Jabuke s medom i zobene pahuljice
Mješavina kuhanih jabuka, zobne kase, meda, vanilije i šase jogurta. Sve se miješa dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za djecu, a može se mazati i na kruh.

Med i jabukovo sirće
Za liječenje mnogih oboljenja koriste se napitci od meda i jabukovog sirćeta. Obično se koriste: dvije kašike jabukovog sirćeta, dvije kašike meda i jedna čaša mlake vode.

Ovaj napitak pomaže jačanje sluzokože grla i nosno-usne školjke, zatim kod otežane probave, olakšava razmjenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizira cirkulaciju krvi, pomaže u odstranjivanju otrova iz organizma i jača organizam.

Kod neuredne probave, napitak se pije natašte; kod nesanice – pije se prije spavanja; kod promuklosti ovaj je napitak potrebno piti ali i grgljati u grlu. Ljekari smatraju da se zahvaljujući kombinaciji jabukovog sirćeta i meda u ljudskom organizmu povećava sposobnost krvi da doprema kisik u vitalne organe ljudskog tijela.

Izvor: ZdravaPriroda.com / bosnic.com