Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

07.01.2016 u 8:03 | Ljepota, Recepti, Voće i povrće, Zdravlje

Namirnice za zdravu kožu tokom zime

Advertisement

Voditi računa o koži je definitivno jedan od zimskih prioriteta. Promjene u temperaturi, nedostatak vlažnosti zraka, hladnoća, itd.. su faktori koji je isušuju i maltretiraju. Međutim, određene namirnice mogu vam pomoći da održavate vašu kožu u dobrom stanju sve dok se ne prođu zimski mjeseci.

Mrkva

1) GREJPFRUT

Crveni grejp je dobio svoju boju od likopena, karetenoida koji pomaže u održavanju kože glatkom. Jedna studija pokazala je da osobe koje imaju visoku razinu likopena u krvi, imaju zdraviji i ujednačeniji ten. Likopen se može naći iu paradajzu, mrkvama, dinji i crvenim paprikama.

2) KAFA

Unošenjem jedne šalice kave dnevno smanjuje se rizik od dobivanja raka kože. U jednoj studiji Europskog centra za prevenciju raka se kaže da se osobe koje su redovito pile kavu bile manje sklone ovom tipu kancera. Uzimajte običnu kavu, ona bez kofeina nema iste beneficije.

3) ČAJ

Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja pomaže u zaštiti kože od kancera. Ovo spoj ubija oštećene stanice i blokira protein koji je kancerogenim stanicama neophodan da se prošire.

4) MRKVA

Mrkve sadrže beta-karoten i likopen, koji pomažu koži da blokira UV zrake. U jednom istraživanju, osobe koje su tijekom 12 tjedana uzimale 2 šalice soka od mrkve dnevno, imale su 50 posto manje oštećenja na koži.

5) TUNJEVINA

Ova riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje čine kožu mladolikom i blistavom, ali i pomažu u prevenciji raka. Osim ovoga, omega 3 koja je prisutna u nekim ribama, pokazala je da čuva kolagen u slojevima kože zbog kojeg ona djeluje čvršće. Preporučuje se konzumiranje ribe dva puta tjedno, jer je dobra za kožu, ali i za prevencije srčanih bolesti.

6) BROKOLI

Brokula je bogat vitaminom C koji igra značajnu ulogu u prevenciji bora i ostalih promjena na koži koje dolaze s godinama. Ovaj vitamin pomaže u uklanjanju slobodnih radikala koji nastaju na koži uslijed utjecaja ultravioletnih zraka i pomaže u sintezi kolagena zaduženog za njenu čvrstinu.

7) ŠPINAT

Špinat je bogat luteinom, karotenoidom koji štiti kožu od štete koju nanose UV zrake. Prilikom kupnje ovog povrća, odaberite onaj koji stoji na površini, jer je više izložen svjetlosti, jer su istraživanja otkrila da oni listovi koji su duže na svjetlu imaju veću količinu vitamina C, K, i E, kao i ostalih nutrijenata.

8) ČOKOLADA

Čokolada, pored vina i čaja, sadrži flavonoid koji ubrzava protok krvi kroz kožu i tako je opskrbljuje potrebnim hranjivim tvarima i kisikom, koji su najznačajniji za zdravlje naše kože. Uzimanjem 1 šalice tople čokolade na dan tijekom 12 tjedana znatno će vam se poboljšati tekstura kože.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com