Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

23.07.2015 u 10:39 | Zdravlje

Nekoliko jednostavnih rješenja protiv opeklina od sunca

Advertisement

Koliko puta su vas upozorili da se čuvate sunčevih zraka, sklanjate se u hlad i obavezno koristite kremu za sunčanje? Ali šta uraditi ako vas sunce ipak prevari pa izgorite?

Spasite se od sunca

Ako vam je izgorelo lice, izmešajte dve kašike soka od paradajza sa četiri kašike punomasnog mleka. Smesu nanesite na lice i posle pola sata isperite. Opekotine možete rashladiti i ako ih trljate komadićima ohlađenog krastavca, koji, uz to, i hidrira kožu. Slično krastavcu, pomoći će vam i krompir.

Prirodno jabukovo sirće pomaže ponovnom uspostavljanju prirodnog Ph faktora kože, smiruje upalu i sprečava pojavu plikova. Najviše će vam prijati kupanje u mlakoj vodi u kojoj su rastvorene tri šolje jabukovog sirćeta. Posle ovakve kupke nemojte se brisati, već pustite kožu da se sama osuši.

Izgoreloj koži prijaće i oprobani recept: namažite je hladnim kiselim mlekom, koje treba isprati posle petnaestak minuta. Ako vam jabukovo sirće i kiselo mleko nisu pri ruci, potražite sodu bikarbonu. Kupanje u mlakoj vodi u kojoj je rastvoren ovaj prah vraća koži prirodnu kiselost i umiruje upalu.

Opekotine će brže zaceliti a napetost i nervoza zbog bolova se smanjiti zahvaljujući blagotvornom dejstvu lavandinog ulja. Ovaj melem spada u retka esencijalna ulja koja se na kožu mogu naneti direktno iz bočice, bez rastvaranja.

Posledice preteranog izlaganja suncu ublažićete i uz pomoć obloga od nevena, koji se pripremaju tako što u litru vode deset minuta prokuvate dve šake svežih ili suvih cvetova. Kad se tečnost ohladi, njome treba natopiti gazu i naneti je na bolno mesto. Neven pomaže obnavljanju kože, a deluje i kao prirodan antibiotik.

Melem od aloje stimuliše ćelijski metabolizam i ubrzava obnavljanje površinskog sloja kože. Ova biljka sadrži vitamine A i Ce, koji su prirodni antioksidanti, minerale bakar, selen i magnezijum, kao i cink, moćan u borbi protiv virusa. Najbolje i najlakše za primenu je da na opekotine stavite sam list biljke. Dobro ga ohladite u frižideru, skinite gornji sloj sa lista, očišćenu stranu prislonite na izgorelu kožu i pričvrstite. Ovako pripremljen melem najviše efekta ima ako ga ostavite da prenoći na opekotini. Međutim, i sa alojom, kao i sa svim preparatima, treba biti oprezan, pošto postoji mogućnost da ste preosetljivi na neki od njihovih sastojaka.

Čim primetite opekotinu od sunca, popijte aspirin. Ovaj lek će vam olakšati bol i smanjiti crvenilo i upalu izgorele kože.

Zategnutost, bol i toplotu koju osećate na mestu opekotine najbolje ćete ublažiti stalnom hidratacijom kože. Međutim, ako je opekotina teža ne smete koristiti nikakve masnoće jer mogu izazvati infekciju. Kada koža počne da se ljušti, to je znak da se obnavlja. Odumrli sloj ne smete skidati sami – pustite kožu da se sama isceli.
Ukoliko posle sunčanja osetite jezu, ako vas trese groznica ili ako imate plikove i osip, nemojte se lečiti sami, već se obavezno javite lekaru.

Izvor: ZdravaPriroda.com /