Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

28.08.2016 u 9:22 | Voće i povrće, Zdravlje

Peršun je riznica zdravlja

Advertisement

Peršun je porijeklom iz mediteranskih zemalja, odakle se proširio u sve zemlje južne Europe. Utvrđeno je da je pradomovina peršuna Sardinija. U mnogim zemljama juga Europe, peršun raste kao divlja ili poludivlja biljka, za što su zaslužne ptice koje raznose njegovo sjeme.

Persin

Peršun, inače, pripada porodici štitarki. Poznato je da peršunov sjemenu treba dugo vremena da proklija, pa su mnogi zbog toga znali govoriti ‘sedam puta odlazi vragu i natrag, prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršinov list, tada je to samo zato što je častan čovjek stavio sjeme u zemlju ‘.

Grčki vijenci i rimski gladijatori

Stari Grci poznavali su peršun, ali ga nisu koristili za jelo. Smatrali su ga svetom biljkom. Od peršuna su pravili vijence koje su nosili na svečanim gozbama. Njime su, također, ovenčavali svoje heroje i kitili pobjednike igara. Peršun se nosio na grobove – za pokoj i slavu umrlih.

Međutim, stari Rimljani peršun su jeli. Gladijatori su prije borbi jeli peršun – vjerujući da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukaviji. Do kraja srednjeg vijeka peršun je bio isključivo ljekovita biljka i sredstvo ukrašavanja u raznim prilikama. Danas je peršun nezamjenjivo začinsko povrće, bez kojeg se ne može zamisliti ni jedna svjetska kuhinja.

Zanimljivo je znati i to da su drevni vračevi znali recept uz pomoć kojega su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovog svijeta, tako što su berući grančice peršuna stalno mrmljali ime neprijatelja. Nakon nekoliko dana bio je sigurno mrtav.

Ljekovitost

Kod peršuna je jednako koristan i korijen i list. U peršinu ima najviše kalija, te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršun je izrazit diuretik, pa pospješuje mokrenje.
Pogodan je za liječenje anemije, jer je bogat željezom.

Još su stari Egipćani koristili peršun kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Također je poznato da peršun pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris.

Fitoterapeuti napominju da se peršun ne smije koristiti ako postoji upala bubrega. To se naročito odnosi na peršunovo sjeme koje djeluje znatno jače od korijena i lista. Peršun povoljno utječe na rad jetre, pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre.

Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom. Dojiljama se ne preporučuje uzimanje peršina u vrijeme dojenja, jer on može smanjiti, a ponekad i potpuno zaustaviti izlučivanje mlijeka.

Korisni recepti

Peršunov sirup za jačanje živaca – Uzeti 1 kg bagremovog meda 0,2 dl soka od korijena i lista peršuna 0,5 dcl soka od maline. Sastojke dobro izmiješati i uzimati 3 puta po jednu žlicu prije jela.

Čaj protiv groznice, za izlučivanje mokraće i reguliranje ciklusa-Uzeti 50g svježeg peršinovog lista. Prelijte s 1 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3-4 šalice (po 2,5 dl) tijekom dana.

Čaj za pjevače i govornike – U 2 dcl vode kuhajte 2 minute jednu jušnu žlicu isceckanog peršinovog lista. Procijedite kad je čaj mlak i dodajte malo limunovog soka i čajnu žlicu meda. Taj se čaj preporučuje pjevačima i pjevačicama, govornicima i prosvjetnim radnicima, jer poboljšava glas. Pije se u gutljajima, sat vremena prije nastupa.

Za natečene kapke – Uzeti 20g sitno narezanog peršunova lista i preliti sa 1 dl proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i navečer stavljajte obloge (pamučnu krpu namočenu u čaj) od tog peršunovog odvara, pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

Kada je potreban oprez?

Peršunovo eterično ulje može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naročito iritira gastrointestinalni trakt, uzrokuje masnu degeneraciju jetre, aritmije srce, te pobačaj, ali i djeluje halucinogeno. Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika, a peršunovo ulje (Oleum petreselini) smije se uzimati samo prema doktorovom receptu.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com