Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

22.03.2014 u 12:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Pileća supa protiv gripe

Advertisement

Supa protiv gripeIako sezona gripa još nije počela, pravo je vrijeme da se za nju pripremimo. Ljekari upozoravaju da će ovu dosadnu i tešku virusnu infekciju mnogo lakše preboljeti oni koji su pripremili svoj organizam i tako ojačali obrambene mehanizme koji nas štite od infekcija.

Između prehrane i imuniteta postoji čvrsta veza. Zima je vrijeme kada u ishrani koristimo znatno manje svježeg voća i povrća, što je već napad na otpornost našeg organizma, ali zato postoji niz namirnica i začina kojima se može pojačati prirodna zaštita organizma…

Unošenje dovoljne količine tečnosti posebno je važno. Prednost se daje pilećoj supi koja potiče lučenje sluzi i skraćuje zadržavanje virusa na sluznici. Zajedno sa supom, virusi dolaze u želudac gdje ih čekaju pakleni uslovi kiselina i drugi probavni sokovi. Sličan efekat imaju čajevi i drugi topli napici. Količinu crne kafe valja smanjiti, a alkohol izbjegavati. Ljuta crvena paprika, feferoni i čili, sadrže kapsaicin, sastojak koji pomaže otčepljenju nosa i iskašljavanju sluzi. Bijeli luk je prastari lijek u narodnoj medicini. On sadrži acilin koji pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Koristan je kao dodatak za inhalaciju kod upale sinusa. Treba ga uzimati bar tri nedjelje prije početka epidemije gripa, i to oko 700 mg na dan, kako bi se organizmu dalo vremena da se pripremi za napad.

Zima je nezamisliva bez meda, a njegova ljekovita svojstva odavno su poznata. Najbolje je uzimati preparate na bazi meda, koji sadrže i matični mliječ i propolis jer oni imaju antivirusno svojstvo, a i jačaju organizam. Treba obratiti pažnju na veći unos vitamina i minerala. Među njima prednost imaju antioksidanti, vitamin C, beta-karotin i vitamin E, koji čuva ćelije imunog sistema. Obrana organizma je nezamisliva bez vitamina C, ali valja ga uzimati u većim količinama, barem 500 mg dnevno. Od ljekovitih biljaka među najznačajnijim u obrani od virusa i bakterija je biljka ehinacea. Ona sadrži fenole, polisaharide i alkilamid, koji moćno podižu imunitet. U svijetu su sve polularnije pilule cinka koje su odlično sredstvo za prevenciju. Pilulu valja polako sisati kako bi cink “pokupio” viruse sa sluznice.

Izvor: ZdravaPriroda.com / narodnilijek.com