Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

28.08.2014 u 6:06 | Zdravlje

Pogledajte dobro svoju kosu! Reći će vam puno o zdravstvenom stanju!

Advertisement

Zdrava kosa

Promatrajte vašu kosu možda vam pomogne da se riješite problema koji vas muči a da to niste ni znali.

Kosa bez sjaja, suha kosa, prhut… Sve te pojave na vašoj kosi i vlasištu mogu upućivati i na loše zdravstveno stanje. Promatrajte vašu kosu možda vam pomogne da se riješite problema koji vas muči a da to niste ni znali.

Normalno je da se izgubi oko 100 dlaka dnevno to je količina koja se izgubi prilikom pranja i četkanja kose. No ako ste iznenada počeli gubiti više kose, a vaš način života i raspoloženje se nisu drastično mijenjali, provjerite lijekove koje ste uzimali u posljednje vrijeme. Također, stres zna utjecati na gubitak kose.


Osim toga, gubitak kose može biti znak hipotireoze, odnosno hormonalne neravnoteže koja se odnosi na sindrom policističnih jajnika.
Prhut na vlasištu nije opasna. Liječnici smatraju kako prhut uzrokuju gljivice, a masna koža, stres, debljina, hladno vrijeme ili psorijaza također dovode do stvaranja neugodne prhuti na vlasištu. Zabrinuti se trebate ako primjetite žutu i masnu prhut – to je znak da bolujete od saboreičnog dermatitisa. Liječi se, kao i obična prhut, posebnim šamponima.

Sijede vlasi, a još niste ni prešli tridesete. Sijeda kosa obično nije znak lošeg zdravlja, no anemija, problemi sa štitnjačom kao i nedostatak vitamina B – 12 mogu dovesti do prijevremene pojave sijedih.

Suha, lomljiva kosa može biti znak hipotireoze ili nedovoljno aktivnog rada štitnjače, pri čemu se ne proizvodi dovoljno hormona. To dovodi do usporavanja metabolizma. Ostali znakovi hipotireoze mogu biti nagli porast tjelesne težine, neobjašnjiv umor i osjećaj hladnoće. Ako sumnjate na hipotireozu, razgovarajte s liječnikom o testiranju razine hormona štitnjače.

Izvor: ZdravaPriroda.com / haber.ba