Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

17.07.2016 u 9:17 | Ljepota, Zdravlje

Pogreške koje vam ljeti uništavaju oči

Advertisement

Oči ljeti treba zaštititi isto kao što štitimo kožu. I one su izložene štetnom UV zračenju, slanoj vodi, pijesku, pa ako ne poduzmete zaštitne mjere, može doći do infekcija, oštećenja vida i drugih problema s očima.

Sunce ljeto

Saznajte kojih 8 pogrešaka treba izbjeći:

1. Gledate u sunce

Možda mislite da povremeno nenošenje sunčanih naočala nije problem, ali pretjerano izlaganje očiju UV zrakama u kratkom vremenu može izazvati ozbiljno oštećenje očiju. I samo jedan dan bez naočala na plaži može uzrokovatifotokeratitis, bolno stanje očiju koje se javlja uslijed izlaganja očiju UV zrakama, čiji su simptomi suhoća očiju, svrbež, crvenilo i natečenost.

Šteta nije trajna, ali trajni problemi mogu se javiti godinama kasnije, poputizraslina u očima, nastanka katarakte ili sive mrene i degeneracije makule što može dovesti i do značajnog slabljenja vida.

2. Nosite loše sunčane naočale

Kada nosite jeftine sunčane naočale koje ne blokiraju UVA i UVB zrake isto je kao da uopće ne nosite naočale. Najbolji izbor biće polarizirane sunčane naočale koje blokiraju 99 do 100 posto UV zračenja te u isto vrijeme omogućuju jasan vid. Odaberite okvire koji štite oči i kod sljepoočnica.

3. Ne nosite naočale kad je oblačno

Sunčeve zrake mogu djelovati vrlo snažno na oči i kada je oblačno. Zato ljeti tijekom dana uvijek, bez obzira na to kakvo je vrijeme, nosite sunčane naočale. Za dodatnu zaštitu klonite se sunca kada je UV zračenje najintenzivnije, od 8 do 10 i od 14 do 16 sati.

4. Mislite da vam kapa / šešir štite oči

Zaštita za glavu odlično štiti uši, vrat i lice od UV zračenja, ali ne i oči jer su one izložene i zrakama koje se odbijaju od površina kao što su voda i pijesak. Voda reflektira i do 100 posto, a pijesak do 25 posto UV zraka. Zato uz zaštitu za glavu uvijek nosite i sunčane naočale.

5. Nosite kontaktne leće dok plivate

Plivanje s kontaktnim lećama može prouzročiti infekciju rožnice ipogoršanje vida. Uvijek prije ulaska u vodu skinite leće.

6. Otvarate oči pod vodom

Nijedna morska voda nije potpuno sterilna zbog čega možete “zaraditi” bakterijske i virusne infekcije i imati zamagljen vid ukoliko otvarate oči pod vodom. Stvorite naviku nošenja naočala za plivanje.

7. Ne stavljate zaštitnu kremu oko očiju

Na kapke i područje oko očiju obavezno nanesite kremu s minimalnim zaštitnim faktorom 30. Koristite kremu namijenjenu isključivo očima (ili očima i licu), a najbolji izbor biće krema na bazi minerala jer je mogućnost iritacije najmanja.

8. Trljate oči dok je u njima pijesak

Pijesak u očima može uzrokovati abraziju rožnice, gubitak površinskog epitelnog sloja rožnice oka, a ako oči onda još trljate može izazvati dodatnu štetu. Uđe li vam pijesak u oči isperite ih neslanom vodom i trepnite nekoliko puta. Ne prođe li nadraženost oka ni nakon sat vremena obavezno posjetite liječnika kako se ne bi razvio ulkus rožnice.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com