Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

22.08.2017 u 15:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Potvrđeno: Vitamin C efikasan u borbi protiv leukemije

Advertisement

Američki naučnici utvrdili su da je vitamin C veoma efikasan u borbi protiv leukemije. Studija je objavljena u časopisu “Sel”, piše “New scientist”.

Vitamin c

Stručnjaci su otkrili da vitamin C vraća aktivnost TET2 gena u leukocite, što je, u slučaju leukemije, inhibirano za oko polovinu u odnosu na fiziološki normalni nivo. Upravo ova patologija TET2 je jedan od glavnih faktora koji dozvoljava razmnožavanje kancerogenih ćelija. Do ovih rezultata naučnici su došli eksperimentišući na miševima.

Glodarima su, u trajanju od 24 nedelje, davali velike doze vitamina C. Po okončanju eksperimenta, u kontrolnoj grupi u kojoj životinje nisu dobijale vitamin utvrđen je tri puta veći broj slučajeva abnormalne koncentracije leukocita u krvi, što je jedna od prvih naznaka ranih stadijuma leukemije.

Eksperti, međutim, smatraju da bi se ovaj način borbe sa bolešću veoma teško primjenio na ljude, s obzirom na to da su glodari dobijali srazmerno velike doze vitamina C — po 100 miligrama po injekciji (što je ekvivalentno dvjema pomorandžama). Odrasla osoba bi trebalo da uzme i do tri hiljade puta veću dozu, i to intravenozno.

Izvor: ZdravaPriroda.com / www.nezavisne.com