Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

06.12.2014 u 6:35 | Zdravlje

Pranje ruku: Čin koji spašava i od zaraze ebolom

Advertisement

Pranje ruku je najbolja i najjeftinija zdravstvena intervencija, kojom se preventivno na dnevnoj bazi spriječe milioni zaraza i s kojom se preduhitre brojna oboljenja prije i nego dođu u priliku da napadnu određenu osobu.

Kao glavno oruđe za rad s kojim dnevno dotaknemo na stotine različitih predmeta, kao i samih drugih osoba, za ruke jednostavno možemo reći da su prava karika u lancu prenosnika i uzročnika raznih zaraznih bolesti.

Pranje ruku

Obično se to dešava putem povezivanja uzročnika zaraze sa namirnicom koja se kasnije unosi u organizam druge osobe, a može biti i jednostavno dodirom sluzokože koja nije otporna na mikroorganizme jer nema čvrstu strukturu kao sama koža.

Zbog svega toga, jasno je da pranje ruku može spriječiti brojne zdravstvene probleme i prije njihovog nastanka, a samo je bitno svaki put temeljno i kvalitetno obaviti ovu radnju tako da nam pređe u rutinu to da ruke peremo minimalno 20 sekundi. Da ruke peremo čistom i toplom vodom, da sapunom istrljamo ruke iz svakog mogućeg ugla, kao i da ih posušimo papirnim ubrusom koji se nakon korištenja baca u smeće.

Za kraj, spomenimo i sam virus ebole o kojem svakodnevno slušamo i čitamo u svim mogućim medijima. I ovaj virus kao i velika većina drugih, prenosi se tjelesnim tečnostima i mora biti unesen u drugi organizam, a jedan od načina je i taj da dođe do sluzokože.

Stručnjaci tvrde da je moguće, ali da se jako rijetko događa da bude prenesen kihanjem, pa ostaje potpuno jasno da pranje ruku u ogromnom broju situacija može biti preventiva i za ovu opasnu bolest koja trenutno dnevno odnosi na stotine života.

Izvor: ZdravaPriroda.com / body.ba