Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

08.08.2016 u 12:12 | Zdravlje

Simptomi koji ukazuju na nepravilnu prehranu

Advertisement

Utvrđeno je da izvjesni simptomi ukazuju na nepravilnu prehranu. Ako ih prepoznate, vrijeme ja da promijenite svakodnevne navike u prehrani.

Ishrana

1. Loše raspoloženje, depresija

Uzrok: Ako ne unosite dovoljno omega 3 masti iz ribe ili vitamina B, posebno folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B12, često ćete biti depresivni i neraspoloženi.

Rješenje: Jedite ribu dva-tri puta tjedno da biste unijeli potrebnu dozu omega 3 masti i vitamina B12. Dvije vrste zelenog povrća dnevno zbog folne kiseline i nekoliko namirnica bogatih vitaminom B6 kao što su banane i žitarice.

2. Konstantna glad

Uzrok: Možda preskačete doručak ili druge obroke ili ne jedete dovoljno namirnica s biljnim vlaknima. Ili možda unosite prazne kalorije – industrijski prerađene namirnice s visokim udjelom masti i šećera, koje vas brzo zasite, ali od kojih i brzo ogladnite.

Rješenje: Rasporedite ravnomjerno obroke na cijeli dan, počevši od doručka. Kombinirajte hranu siromašnu bjelančevinama i bogatu biljnim vlaknima s kvalitetnim ugljikohidratima. Birajte namirnice bogate vlaknima i one koje sadrže puno vode, poput voća, juhe od povrća.

3. Iznenadni napadi gladi

Uzrok: Ovi problemi su vezani za pretjerano stroge dijete, preskakanje obroka i grickanje masnih i / ili slatkih grickalica.

Rješenje: Pazite da vam prehrana bude uravnotežena. Želju za slatkišima zamijenite svježim voćem. Da ne biste imali dojam da su vam slatkiši uskraćeni, uživajte u malim porcijama omiljene poslastice dva-tri puta tjedno.

4. Razdražljivost, anksioznost

Uzrok: Ako preskačete obroke, ako ne unosite dovoljno kalorija ili očekujete da vam kava posluži kao energetski napitak, može vam se dogoditi da budete razdražljivi i napeti. Zato ograničite omiljeni crni napitak na dvije šalice dnevno.

Rješenje: Potrebno je unositi najmanje 1800-2000 kalorija na dan, ali tako da to bude visokokvalitetna hrana, kako biste sačuvali energiju i potaknuli rad metabolizma.

5. Umor, nedostatak energije

Uzrok: Krivac bi mogla biti prehrana siromašna ugljikohidratima koju jedete u želji da smršavite. Ako ne unosite dovoljno ugljikohidrata, koji su glavni izvor goriva za vaš organizam, osjetit ćete fizički i mentalni umor. Zamor je često i posljedica nedovoljne količine željeza ili vode.

Rješenje: Jedite dovoljno složenih ugljikohidrata kako biste spremili fizičku i mentalnu vitalnost. Tome dodajte namirnice bogate željezom, recimo zobene pahuljice i špinat, i pijte najmanje osam čaša vode na dan.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com