Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

23.05.2015 u 9:42 | Zdravlje

Što pasivno pušenje čini vašem djetetu

Advertisement

Posljednja istraživanja pokazala su kako djeca čiji su roditelji pušili imaju gotovo dvostruko veći rizik od začepljenja krvnih žila i mnogo veći rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Pasivno pusenje

ČESTO roditelji žele pretjerano zaštititi dijete od vanjskog svijeta, pa zaborave na štetne posljedice njihovih loših navika. Najčešća je svakako izlaganje djeteta pasivnom pušenju. Posljednja istraživanja pokazala su kako djeca čiji su roditelji pušili imaju gotovo dvostruko veći rizik od začepljenja krvnih žila i mnogo veći rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Tri godine su promatrana djeca pušača kontinuirano analizirajući krv. Pojedinci su nakon toga ponovno promatrani u razdoblju od 6 godina, kako bi se utvrdilo nakupljanje plaka u arterijama i došli su do zaključka kako djeca čiji su roditelji pušili tijekom njihovog djetinjstva imaju 1,7 puta veću šansu za stvaranje plaka na arterijama. Rizik je 1,6 puta kod djece čiji roditelji su pokušali ograničiti izloženost djece dimu.

Novi dokazi na Durham University otkrili su kako dim cigarete ima velik utjecaj već u trbuhu, Ultrazvuk je pokazao kako fetusi majki koje su pušile imaju znatno veću stopu kretanja usana nego što je to uobičajeno. Isto tako, prilikom udisanja dima cigarete dijete refleksno rukama prekriva lice.

Jedini način da osigurate svoje dijete da ne pate od posljedica pasivnog pušenja jest da jednostavno prestanete pušiti. Za roditelje koji pokušavaju prestati Costan Magnussen, stručnjak iz Australije, smatra kako je vrlo važno smanjiti izloženost djeteta držeći dovoljan razmak od djeteta dok pušite, nikada ne pušite u domu u kojem boravi dijete ili u automobilu.

Izvor: ZdravaPriroda.com / altertv.org