Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

03.04.2015 u 13:41 | Zdravlje

Susam djeluje kao prirodan antibiotik

Advertisement

Ako ste u svoja jela često dodavali sezam, svom organizmu ste činili veliku ulogu. Crni sezam, bijeli sezam, crveni / smeđi sezam … različite su njegove sorte koje razlikuje i boja sjemena prepunog ulja i proteina. I dok smeđi i crni sezam na tržište dolaze neoljušteni, bijeli se može nabaviti neoljušten, oljušten ali iu obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.

Susam

Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcija, kalija i magnezija, fosfora, željeza, cinka i selena … govore sami po sebi o vrijednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke.

Dentalni poremećaji

Susam jača naše zube i djeluje na zdravlje usne šupljine, zubi i desni. Njegovom uporabom smanjujemo upale, infekcije, jačamo zube i zubnu caklinu, djelujemo na sprječavanje nastajanja zubnog plaka ali i djelujemo na izbacivanje toksina iz tijela.

Jača kardiovaskularni sustav

Susam snižava krvni tlak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Antioksidans

Sezam sadrži dva jedinstvena spojevi iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost sezama u ulozi jačanja našeg oraganizma i djelovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osobau oboljelim od raka dojke, raka debelog crijeva, raka grla … sezam jedan od pomagača u borbi za bolje zdravlje.

Zdravlje kože i ljepota

Sezamovo ulje ublažava iritacije, a sadržajem vitamina E i cinka, djeluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti i usporava procese starenja, isušivanja kao i preranog stvaranja bora.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com