Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

14.01.2015 u 6:29 | Zdravlje

“SVAKOG DANA JE PIJEM!” – S ponosom je isticao najstariji čovjek na svijetu

Advertisement

Naime, radi se u surutci. Dugo se smatralo da su Norvežanke dugovale svoj prekrasan ten upravo ovom napitku. Za dug i kvalitetan život savjetovao ju je čak i cijenjeni doktor Paavo Ariola. Dokaz da je surutka čudotvorna je i Old Thomas Parr, skromni engleski seljak koji je doživio 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio surutku svaki dan i s ponosom to isticao.

Surutka

Sastav i ljekovitost surutke

Za prehranu je ova namirnica prikladna od rođenja do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mlijeku može koristiti kao dodatak za mlijeko u prehrani beba.

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1% bjelančevina i preko 93% vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

Samo 26 kalorija sadrži sto grama surutke, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji snadbjeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.

Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnjačom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršati, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbježan dio prehrane svakog sportiste te konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vježbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje.

Ujedno doprinosi i arterijskom i venskom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanje. Pošasti modernog života poput debljine, visokog pritiska, umora i stresa možete ublažiti redovnom konzumacijom surutke.

Narodni lijek za probavu

Mliječna kiselina koju posjeduje surutka smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski PH podstiče njihov rad.

Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala crijeva.

Ovaj stari narodni lijek može značajno pomoći kod:

– hroničnog umora i stresa
– debljine i prejedanja
– visokog pritiska
– pada imuniteta
– želučanih tegoba
– bolesti jetre
– kandide
– čišćenja organizma od toksina

Priprema i primjena surutke

Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mlijeka ili kupiti u prodavnicama ili u trgovinama eko-hrane ili je pak nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je riječ o pašnim životinjama koje nisu „pumpane“ hormonima. Od 10 litara mlijeka u prosjeku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.

Zato što ima diueretička svojstva, surutka se u početku preporučuje piti umjereno, no možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Ako imate probavne smetnje, samo promješajte kašičicu surutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka.

Surutku osim za liječenje možete koristiti i za spoljašnju negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zdravljeirecepti.blogspot.com