Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

24.07.2014 u 8:18 | Biljke, Voće i povrće, Zdravlje

Sve blagodati lubenica – prirodni lijek nadohvat ruke

Advertisement

Zašto je lubenica tako zdrava

Slasnoj lubenici rijetko tko može odoljeti. I dobro je da je tako, jer je riječ o iznimno zdravom, a pritom i niskokaloričnom voću, punom blagodati po naš organizam. Pogledajte protiv se kojih bolesti valja boriti konzumacijom ovoga voća.

Osnovne zdravstvene koristi lubenice

Lubenica je bogata elektrolitima i vodom, dakle prirodni je dar za borbu protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidracije.

Ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 g). Ipak, trudnice koje su sklone prejedanju određenom namirnicom trebaju paziti da ne pretjeraju jer bi mogle razviti dijabetes.

Izuzetno bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.

Odličan izvor vitamina A, prirodni antioksidans, (100 g svježe lubenice nudi 569 mg ili 19% dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i niz drugih tjelesnih funkcija uključujući zdravlje pluća i usne šupljine.

Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin. Ovi antioksidansi su učinkoviti u prevenciji raka debelog crijeva, prostate, grudi, endometrija, pluća i gušterače.

Odličan je izvor kalija koji je nužan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu srčanih otkucaja i tlaka. Važan je za prevenciju srčanih i moždanih udara.

Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B-1), vitamina-C i mangana. Hrana bogata vitaminom C pomaže imunološkom sustavu, dok je mangan kao element u tragovima važan za zdravu kožu i kosti.

Izvor: ZdravaPriroda.com / magazin.net.hr