Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

10.04.2014 u 12:00 | Biljke, Kako smršati, Ljepota, Zdravlje

Taj čudesni napitak, zeleni čaj

Advertisement

Zeleni čaj za vaše zdravljeZa zeleni čaj možemo, bez puno dvojbi, reći kako je uistinu jedan od čudesnih napitaka. Tradicionalno kineskog porijekla, danas se nalazi u domovima mnogih pobornika zdravog načina života. Nije ni čudno jer su njegova svojstva ljekovita na toliko mnogo načina.

Smanjuje rizik od raka, pomaže kod gubitka kilograma, dobar je za srce i kardiovaskularni sustav, osnažuje imunitet, čini vas sretnijima, obuzdava Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest te umanjuje dehidriranost.

Svako novo istraživanje pokaže dobrobiti njegove konzumacije o kojima nismo znali. Donosimo vam top 5 razloga zašto biste kavu trebali zamjeniti zelenim čajem:

Gubitak kilograma

Zeleni čaj ubrzava metabolizam. Polyphenol koji se nalazi u zelenom čaju osobito je dobar za otapanje triglicerida, substanci koje se sastoje najčešće od masti i šećera.

Kolesterol

Zeleni čaj smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi i pomaže u povećanju razine dobrog kolesterola u organizmu.

Zubni karijes

Istraživanja su pokazala kako kemijski antioksidans catechin koji se nalazi u čaju pomaže u uništavanju bakterija i virusa u ustima koji stvaraju karijes i ostale zubne bolesti.

Depresija

Teanin je prirodan organski spoj koji se nalazi u listićima zelenog čaja. Dokazano je kako on pomaže u opuštanju i općenito ima umirujući učinak koji može pomoći u smanjenju osjećaja depresije i potištenosti.

Njega kože

Zeleni čaj pomaže kod smanjenja bora i prvih znakova starenja te spriječava nastanak akni. To čini zahvaljujući svom protuupalnom i antibakterijskom svojstvu antioksidansa.

Zapamtite! Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. I dok jedni tvrde da je potrebno 10 šalica kako bi njegova ljekovita svojstva djelovala, drugi tvrde da su dovoljne dvije do tri šalice dnevno.

Priprema: Pravi zeleni čaj je u rinfuzi, a ne u filter vrećicama. Iako postoje različiti zeleni čajevi, može se reći da na 2 dl vode ide žličica zelenog čaja i jako kratko se drži u vreloj vodi, svega 2-3 minute. Nakon toga procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Izvor: ZdravaPriroda.com / gloria.hr