Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

20.07.2016 u 7:27 | Voće i povrće, Zdravlje

Tikvice izvor vitamina i bore se protiv raka

Advertisement

Ono što tikvice izdvaja kao idealnu namirnicu jeste niska kalorijska vrijednost, a uz to su i bogate vitaminima i neophodnim nutrijentima poput vlakana.

Tikvice

Zajedno sa dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica, navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.

Dakle, odličan su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalija, magnezija, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, željeza ikalcijuma.

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit, a spojevi u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sustava i snižavaju kolesterol.

Također povoljno djeluju na probavu. Ako ih ne možete konzumirati same u svježem obliku kao salatu, pomiješajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primijetiti bitnu razliku u okusu.

Zahvaljujući antioksidansima, djeluju i protuupalno, pa su odlične za suhu kožu. Možete ih čak izrezati na kolutove i staviti na kožu da djeluju neko vrijeme. Zbog visokog udjela mangana, tikvica povoljno djeluje na sve funkcije organizma.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com