Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

09.05.2014 u 19:00 | Voće i povrće, Zdravlje

Tri mita o holesterolu

Advertisement

HolesterolHolesterol i trigliceridi predstavljaju dva oblika lipida, odnosno masti. Postoje dve vrste holesterola LDL “loš” i HDL “dobar” holesterol. Kada je nivo LDL holesterola visok, on počinje da se lepi za površinu krvnih sudova, ubrzava aterosklerozu i smanjuje elastičnost arterija.

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Iako se o holesterolu, mnogo zna, mnogo je i nepoznanica, a postoje i neki stereotipi koje je nauka uspela da demantuje:

Sve masti iz hrane zapušavaju krvne sudove

Iako se smatralo da holesterol iz jaja začepljuje arterije itina je da samo zasićene masti u procesuiranoj hrani, sirevima, pavlaci, margarinu, opterećuju jetru i podstiču nivo lošeg holesterola. Zato treba da se njihov dnevni unos ograniči na 16 grama.

Vežbanje može brzo da pomogne

Iako vežbanje podstiče proizvodnju dobrog holesterola taj efekat se ne postiže “preko noći” – muškarcima je u proseku potrebno tri meseca, a ženama pola godine.

Jednom dobar nalaz garantuje zdravlje

To je apsolutno zabluda koja može da nam upropasti život. Žene su posebno osetljive, jer im u menopauzi raste nivo holesterola. Preporučuje se da, ukoliko je sve u redu, nivo holesterola kontrolišete bar na dve godine.

Izvor: ZdravaPriroda.com / tvbest.rs