Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

08.09.2016 u 6:44 | Voće i povrće, Zdravlje

Ulje od ljutih paprika za bolne zglobove

Advertisement

Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrejavajućih ulja. Posjeduje nadražujuće djelovanje: širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Ulje od paprika i ulja

Za pripremu ulja od ljutih paprika biće potrebno:

– 10 svježih crvenih ljutih papričica
– 2 čaše hladnoceđenog maslinovog ulja
– Staklena tegla od 1 litar

Priprema:

Papričice oprati, odsjeci dio gdje se nalazi peteljka i samljeti na stroju za mljevenje mesa. Dobit ćete oko jedne čaše isitnjene smjese.
Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto (recimo u donji dio kuhinjskih elemenata).
Nakon 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cjediljku.

Iskorištenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.
Prvo vrijeme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim dijelovima tijela.

Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili tajice, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge dijelove tijela, ovisno o lokaciji bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osjetit ćete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i ugodno, jer će ulje duboko grijati kožu, ali bez stvaranja opekotina.

Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Nakon mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom tjedno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremenskih uvjeta. Ulje čuvajte na tamnom mjestu.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com